COOL: Mladi u Brazilu uče engleski u chatu sa starijim Amerikancima

Ucenje stranih jezika
Ucenje stranih jezika

Što kada bi svaki dan mogli usavršavati strani jezik i to tako da vrijeme u učenju zapravo provedete u ugodnom razgovoru o svemu i svačemu?

Ideju u kojoj bi mogli učiti strani jezik ‘u živo’ samo kada bi imali s kime razgovarati uopće nije nova, ali je novost da ju je netko realizirao. Na kakav način!

Ideja je spojila mlade polaznike jedne škole stranih jezika u Brazilu i umirovljenike u domu u SAD. Škola je pokrenula projekt “Speaking Exchange”, a kako se vidi u videu, mladi  i stariji snalaze se fenomenalno. Spojeni su preko web kamere i polaznici doslovce upijaju jezik poput spužve.  S druge strane, starijima je drago da imaju s nekime popričati.

Na ovaj način, ne samo da se uči jezik nego se stvaraju i čvrste veze među sugovornicima – kulturne i emocionalne. Sve se odvija na jednoj puno višoj razini koje je teško ma i nemoguće dobiti u klasičnoj osnovnoj školi ili sličino.

ZANIMAT ĆE VAS: DUOLINGO -najlakši put za učenje stranog jezika iz kreveta

 

No, da ne bi krivo shvatili, profesori nisu izgubili utjecaj niti posao. Njihova uloga i dalje je jednako važna. Oni preslušavaju i pregledavaju sekvence videa i na temelju toga evaluiraju učenike. Za sada, riječ je o pilot projektu. Kakvi su rezultati? Pogledajte i zaključite sami! Ovo bi se moglo nazvati Win-Win situation…

 

More from Claudio Kramaric
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.