Search
Close this search box.
cool novi logo header
Content marketing: Klopke jeftinih ponuda za stvaranje sadržaja

Content marketing: 4 klopke jeftinih ponuda za stvaranje sadržaja

Sve bi vam trebalo biti jasno kada u ponudi vidite formulaciju: ‘Stvaram bilo kakav sadržaj …’

Neko novo vrijeme je stiglo. Sadržaj je ponovo postao kralj. U posljednjih šest mjeseci vezano uz stvaranje sadržaja ili, kako se to popularno i u nas naziva: content marketing, na mail sam dobio barem jednako toliko ponuda ‘za stvaranjem sadržaja’ i ‘tekstova po narudžbi’.

To otprilike znači da vas osoba obavještava da će za karticu teksta o bilo čemu, u neograničenom broju(!?) naplatiti 20,00 kuna. Na vama je da za svoj sadržaj izaberete temu i naslov.

Na takve ponude odgovaram sa: Hvala na obavijesti. I uglavnom se više ne javim. A evo i zašto:

Nemojte me krivo shvatiti ali stvaranje ‘bilo kakvog’ sadržaja namijenjenog vašoj stranici po toj cijeni jednostavno nije fer prema poslu kojem se bavite i kojeg, pretpostavljam, želite izgraditi.

Pisanje sadržaja za vašu web stranicu ili blog vrlo je važan posao. Sadržaj o kojemu govorim u pravilu ‘radi’ dvije stvari:

1) Pomaže vam u spajanju sa korisnicima

2) Prilično je važan za vaše postavljanje u rezultatima tražilice 

Oni koji nikada nisu radili na web sadržaju mogli bi mi predbaciti bahatost. Na žalost, nemaju pojma koliko truda iziskuje stvaranje sadržaja koji će biti čitljiv i zanimljiv korisnicima s jedne, te jednako kvalitetno ispunjen ključnim riječima i opremom za tražilice sa druge strane.

Možete li vjerovati zubaru koji kaže da će vam na poziv doći kod kuće i ugraditi implantant za 350 kuna? Kakav implantant možete dobiti za taj novac, a ako pristanete, što mislite – kako će izgledati vaši zubi? Hoćete li uopće preživjeti ‘operaciju’? Loš sadržaj je poput [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/zubi1.jpg#”] loših zubiju[/lightbox] mislite da ih imate ali vas mogu jako neugodno iznenaditi.

Želim reći pazite na 4 stvari:

• Kakav je trud uložen u karticu teksta koja stoji 20 kuna?

• Koliko je pažnje uloženo u taj sadržaj od 20 kuna?

• Kakvo je predznanje autora koji nudi sadržaj po toj cijeni?

• Sukladno prethodnome, koliko bi vremena trebali utrošiti na provjeru istog.

Godine i godine iskustva u bilo čemu, pa onda i u pisanju tekstova, naučile su me jedno: Vrijednost za novac.

Opet, svjestan sam krize pa ću reći i to, da ako procjenite da se vaš sadržaj može održati za 20 kuna – samo naprijed. Pisanje o cijenama proizvoda i prepisivanje deklaracija može opravdati tu cijenu.

Međutim ukoliko pokrećete novi posao i tražite autora sadržaja (blogova, web stranica, raznih e-magazina, aplikacija) sa specifičnom tematikom, pozivom na kupovinu, koji će sadržavati ‘crvenu nit’ – svoj početak i kraj – trebali bi se tom ponuđaču zahvaliti i potražiti dalje.

Vezane teme: 

Mojih 16 lekcija iz 16 godina pisanja

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>