Content marketing: 4 klopke jeftinih ponuda za stvaranje sadržaja

Content marketing: Klopke jeftinih ponuda za stvaranje sadržaja
Content marketing: Klopke jeftinih ponuda za stvaranje sadržaja

Sve bi vam trebalo biti jasno kada u ponudi vidite formulaciju: ‘Stvaram bilo kakav sadržaj …’

Neko novo vrijeme je stiglo. Sadržaj je ponovo postao kralj. U posljednjih šest mjeseci vezano uz stvaranje sadržaja ili, kako se to popularno i u nas naziva: content marketing, na mail sam dobio barem jednako toliko ponuda ‘za stvaranjem sadržaja’ i ‘tekstova po narudžbi’.

To otprilike znači da vas osoba obavještava da će za karticu teksta o bilo čemu, u neograničenom broju(!?) naplatiti 20,00 kuna. Na vama je da za svoj sadržaj izaberete temu i naslov.

Na takve ponude odgovaram sa: Hvala na obavijesti. I uglavnom se više ne javim. A evo i zašto:

Nemojte me krivo shvatiti ali stvaranje ‘bilo kakvog’ sadržaja namijenjenog vašoj stranici po toj cijeni jednostavno nije fer prema poslu kojem se bavite i kojeg, pretpostavljam, želite izgraditi.

Pisanje sadržaja za vašu web stranicu ili blog vrlo je važan posao. Sadržaj o kojemu govorim u pravilu ‘radi’ dvije stvari:

1) Pomaže vam u spajanju sa korisnicima

2) Prilično je važan za vaše postavljanje u rezultatima tražilice 

Oni koji nikada nisu radili na web sadržaju mogli bi mi predbaciti bahatost. Na žalost, nemaju pojma koliko truda iziskuje stvaranje sadržaja koji će biti čitljiv i zanimljiv korisnicima s jedne, te jednako kvalitetno ispunjen ključnim riječima i opremom za tražilice sa druge strane.

Možete li vjerovati zubaru koji kaže da će vam na poziv doći kod kuće i ugraditi implantant za 350 kuna? Kakav implantant možete dobiti za taj novac, a ako pristanete, što mislite – kako će izgledati vaši zubi? Hoćete li uopće preživjeti ‘operaciju’? Loš sadržaj je poput [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/zubi1.jpg#”] loših zubiju[/lightbox] mislite da ih imate ali vas mogu jako neugodno iznenaditi.

Želim reći pazite na 4 stvari:

• Kakav je trud uložen u karticu teksta koja stoji 20 kuna?

• Koliko je pažnje uloženo u taj sadržaj od 20 kuna?

• Kakvo je predznanje autora koji nudi sadržaj po toj cijeni?

• Sukladno prethodnome, koliko bi vremena trebali utrošiti na provjeru istog.

Godine i godine iskustva u bilo čemu, pa onda i u pisanju tekstova, naučile su me jedno: Vrijednost za novac.

Opet, svjestan sam krize pa ću reći i to, da ako procjenite da se vaš sadržaj može održati za 20 kuna – samo naprijed. Pisanje o cijenama proizvoda i prepisivanje deklaracija može opravdati tu cijenu.

Međutim ukoliko pokrećete novi posao i tražite autora sadržaja (blogova, web stranica, raznih e-magazina, aplikacija) sa specifičnom tematikom, pozivom na kupovinu, koji će sadržavati ‘crvenu nit’ – svoj početak i kraj – trebali bi se tom ponuđaču zahvaliti i potražiti dalje.

Vezane teme: 

Mojih 16 lekcija iz 16 godina pisanja

More from Claudio Kramaric

Ovo su neafirmativne riječi koje treba izbjegavati

Zato jer ih prelako izgovaramo ovo su najveći neprijatelji kvalitetnog...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *