MOGWAI! 30. godina Gremlina…

Gremlini 30.godišnjica filma
Gremlini 30.godišnjica filma

Film je režirao Joe Dante, ali je snimljen zahvaljujući Stevenu Spielbergu koji je o filmu rekao: To je jedan od onih filmova u kojemu ima dijelova koje zamišljamo i želimo da nam se dogode ali i onih koje se ježimo i zamisliti…

30 im je godina tek, a nemali broj mojih prijatelja sjeća se kada i u kojem kinu su fim pogledali, gdje su čekali u redu i kupili karte te vječnih dilema tipa koji je bolji: Ghostbustersi ili Gremlini jer su oba filma u SAD puštena isti tjedan.

Gremline sam prvi puta imao prilike gledati u Njemačkoj. Ne hvalim se #samokazem jer bio mi je to bio prvi film u životu kojega sam pogledao skoro odmah nakon što se pojavio u videotekama. U ‘Kinematografima‘ bivše države u to vrijeme nije bio ‘ni u planu’. Štoviše, mogli su se zaraditi i lijepi poeni za popularnost u razredu. Nešto kao razredni starješina s COOL predznakom samo zato jer sam film gledao prvi! Danas nezamislivo i nevažno.

Film je po mnogočemu 'prvi' pa tako i žanru: Horor komedija  Foto: Youtube screenshot
Film je po mnogočemu ‘prvi’ pa tako i žanru: Horor komedija! Foto: Youtube screenshot

Koliko se sjećam, film sam pogledao sasvim slučajno. Naimebaš u to vrijeme u njemačke videoteke stigli su i Ghostbustersi po koje smo zapravo i došli ali su bili ‘vani’ – iznajmljeni, a djevojka za pultom predložila nam je  Gremline jer su ‘vrlo sličan, pomalo strašan ali zapravo smiješan film’. Eh da, u videoteku nisam smio ući jer sam bio premlad, a film je posudila moja starija sestra.

ČITAJTE JOŠ: Ghostbustersi se vraćaju u kina!

Hvala joj na tome. Imao sam devet ili 10 godina. Videorekorder. Videoteka. Filmovi kolikogod i kada želiš neke sasvim cool reklame… Njemačka je za mene tada bila Amerika. I tako smo odgledali Gremline (Ghostbusterse sam na kraju gledao u Zagrebu u kinu Zagreb na Cvjetnom trgu mjesecima, možda i koju godinu kasnije).

Danas, na 30. godišnjicu filma koji je režirao [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/12/joe-dante.jpg#”]Joe Dante[/lightbox] – o mladiću kome otac sa službenog puta donese neobično biće zvano Mogwai kome daju ime Gizmo (a koji u doticaju s vodom stvara druga mala bića koja postaju destruktivna i zla čudovišta) slučajno sam nabasao na zanimljiv video koji, među ostalim, govori o tome kako je film koji je snimljen za samo 11, potpuno neočekivano zaradio čak 153 milijuna američkih dolara.

Steven Spielberg bio je dio filmske ekipe i zaslužan je što je film uopće napravljen. Pogledajte video:

Vezane teme:

‘Kolo sreće’: kako je prije 30 godina nastao urnebesan film o brutalnom Wall Streetu

30 godina filma Footloose, možete li vjerovati? Kevin Bacon još uvijek ima ‘ono nešto’!

More from Claudio Kramaric

Inspirativna priča: Iva je u poplavi ostala bez kuće, da smiri mamu osmislila je posao i obje zaposlila

Pozitivna priča cure koja iznova gradi svoj i život svoje majke, podijelite...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.