MOGWAI! 30. godina Gremlina…

Gremlini 30.godišnjica filma
Gremlini 30.godišnjica filma

Film je režirao Joe Dante, ali je snimljen zahvaljujući Stevenu Spielbergu koji je o filmu rekao: To je jedan od onih filmova u kojemu ima dijelova koje zamišljamo i želimo da nam se dogode ali i onih koje se ježimo i zamisliti…

30 im je godina tek, a nemali broj mojih prijatelja sjeća se kada i u kojem kinu su fim pogledali, gdje su čekali u redu i kupili karte te vječnih dilema tipa koji je bolji: Ghostbustersi ili Gremlini jer su oba filma u SAD puštena isti tjedan.

Gremline sam prvi puta imao prilike gledati u Njemačkoj. Ne hvalim se #samokazem jer bio mi je to bio prvi film u životu kojega sam pogledao skoro odmah nakon što se pojavio u videotekama. U ‘Kinematografima‘ bivše države u to vrijeme nije bio ‘ni u planu’. Štoviše, mogli su se zaraditi i lijepi poeni za popularnost u razredu. Nešto kao razredni starješina s COOL predznakom samo zato jer sam film gledao prvi! Danas nezamislivo i nevažno.

Film je po mnogočemu 'prvi' pa tako i žanru: Horor komedija  Foto: Youtube screenshot
Film je po mnogočemu ‘prvi’ pa tako i žanru: Horor komedija! Foto: Youtube screenshot

Koliko se sjećam, film sam pogledao sasvim slučajno. Naimebaš u to vrijeme u njemačke videoteke stigli su i Ghostbustersi po koje smo zapravo i došli ali su bili ‘vani’ – iznajmljeni, a djevojka za pultom predložila nam je  Gremline jer su ‘vrlo sličan, pomalo strašan ali zapravo smiješan film’. Eh da, u videoteku nisam smio ući jer sam bio premlad, a film je posudila moja starija sestra.

ČITAJTE JOŠ: Ghostbustersi se vraćaju u kina!

Hvala joj na tome. Imao sam devet ili 10 godina. Videorekorder. Videoteka. Filmovi kolikogod i kada želiš neke sasvim cool reklame… Njemačka je za mene tada bila Amerika. I tako smo odgledali Gremline (Ghostbusterse sam na kraju gledao u Zagrebu u kinu Zagreb na Cvjetnom trgu mjesecima, možda i koju godinu kasnije).

Danas, na 30. godišnjicu filma koji je režirao [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/12/joe-dante.jpg#”]Joe Dante[/lightbox] – o mladiću kome otac sa službenog puta donese neobično biće zvano Mogwai kome daju ime Gizmo (a koji u doticaju s vodom stvara druga mala bića koja postaju destruktivna i zla čudovišta) slučajno sam nabasao na zanimljiv video koji, među ostalim, govori o tome kako je film koji je snimljen za samo 11, potpuno neočekivano zaradio čak 153 milijuna američkih dolara.

Steven Spielberg bio je dio filmske ekipe i zaslužan je što je film uopće napravljen. Pogledajte video:

Vezane teme:

‘Kolo sreće’: kako je prije 30 godina nastao urnebesan film o brutalnom Wall Streetu

30 godina filma Footloose, možete li vjerovati? Kevin Bacon još uvijek ima ‘ono nešto’!

More from Claudio Kramaric

Kampanja “1000 NESCAFÉ šalica” agencije Drap izabrana među osam najboljih na MIXX EU Awards!

Još jedan veliki uspjeh agencije koja pažljivo gradi image i osvaja mjesto...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.