Search
Close this search box.
cool novi logo header
pozitivna psihologija

Pozitivna psihologija u prometu: Smješko umjesto srednjeg prsta?

Pozitivni emotikoni su zarazni. Kada vidite jednog teško je ne odaslati ga nazad ili proslijediti dalje, tome se nada i ovaj tip čiji bi izum trebao sačuvati vaše živce u prometu

Gužve i prometni čepovi.

Znate o čemu pričamo. NO, što kada bi umjesto psovki, gesti i trube napravili ovo:

Smješko umjesto trube - ne zvuči teško Foto: fastcoexist.com
Smješko umjesto trube – ne zvuči teško! Foto: fastcoexist.com

Da ovo vidite ispred sebe biste li blaže sudili onome ispred? Recimo, umjesto na trubu ‘sjednemo’ na ovaj gumbić i vozaču iza pošaljemo smajlić umjesto ‘i…ja…tebi…’ poruke… i tako dalje? Pozitivna psihologija na djelu.

Ovo je ideja Jessea Kramera, vozača iz Los Angelesa. Motor Mood je ‘protuotrov za tzv. road rage’. Ako želite pohvaliti drugog vozača stisnut ćete gumb i gadget će prikazati smješka na zadnjem prozoru automobila. Isto tako, ako vidite smješka možda bi mogli razmisliti o trubljenju i psovkama.

Kako tvrde dizajneri, tajna ovog izuma je u ‘zaraznim’ pozitivnim emotikonima. Znate to i sami. Koliko vas je u proteklih nekoliko dana dopisalo smajli u neku poruku, elektronsku poštu, status ili SMS iako za nj nije bilo potrebe? Predviđa se dakle lančana rekacija. Dovoljno je da netko stisne ‘smile’ i ostali (ili barem većima) trebali bi slijediti uzorak.

Kramer je izračunao da je u prometnim čepovima dosad izgubio mjesece života i da ga sudbina neće tako skoro poštedjeti vožnje pa je istu odlučio učiniti humanijom. On smatra da bi i najmanja cool gesta mogla učiniti čuda – smanjiti nervozu, tjeskobu, natsavite niz… I sve to dok milimetar po milimetar gmižemo gradskim (i inim) prometnicama.

‘Oduvijek sam smatrao da vožnja dehumanizira. Jednog dana sinulo mi je što bi se dogodilo kada bi ljudi na jednostavan način komunicirali tijekom vožnje. Mislim da bi se situacija popravila’, tvrdi Kramer.

Motor mood komplet.
Motor Mood komplet.

E sad, hoće li ovaj gadget u vožnju unijeti više humanizma – ne znamo. Ali ako postoji nešto što će postići isti efekt a isključiti trube i psovke i pokazivanje prsta – pa makar nam zadnji prozor u automobilu izgledao kao disco kugla – to je cool!

Dajte nam Motor Mood!

Što vi mislite? Može li ovaj prilično jednostavan izum utišati road rage ili bijes u prometu?

smjesko u prometu

Vezane teme: 

Zelena terapija: Motika umjesto iPhonea, kopanje umjesto ‘tvitanja’!

CoolKlub

CoolKlub autori