Ružne božićne veste ili ugly sweater (koje želimo)

Ružne božićne veste ili ugly sweater

Dobro, ne baš svi, ali ja bih sigurno svake godine kupio drugu. I sva je sreća da brojke koje imam pokazuju da nisam potpuno poludio… HO-HO-HO!!!

Godinama ih gledam. Onako ispod oka. Kao, ne obazirem se. Kao, nije me briga. Kažem vam, godinama ih gledam i siguran sam da ona dva plastična gumbića što predstavljaju oči našivena po sredini prednjice crvenim koncem u kriš-kraš gledaju samo i isključivo u mene.

Ponekad samo kažem Barbari: ‘Hej, gle ovo’, i pritom napravim facu kao, who the fuck bi to nosio?!? Barbara mi se nasmije i okrene glavu. Onda ja popipam malo tu šatro vunu, ispravim klepetavo plišano uho koje visi, primim taj crveni plišani nos i stisnem…

Maybe next year.

Heh da. Božićne veste sa što većim i blesavijim sobovima s velikim rogovima, po mogućnosti plišanim, po mogućnosti u sivo-plavoj ili crveno-zelenoj varijanti (s natpisom Christmas po sredini oh-la-la!) moj su fetiš. Nemam pojma kad se to dogodilo, ali tako je. Bit će da je duh Griswoldovih ušao u mene još tamo početkom devedesetih. Tko će ga znati?

Samo znam da je božićna vesta, što blesavija – to bolje, moja velika želja. OK i ovaj klasični komad itekako dolazi u obzir:

Klasika... 'Dnevnik Bridget Jones'
Klasika… ‘Dnevnik Bridget Jones’

Smijete se? Nećete dugo jer takvih blesavih kao ja ima još. I više nego bi pomislili. I kupuju ove, još blesavije, veste sa sobovima. Dapače, troše milijune na njih. Ako ste poduzetnik, a znate s iglom i koncem, nemate posao i stila – pratite me.

Ružne božićne veste ili ugly sweater
Naš je favorit druga s desne strane, a vaš?

U SAD, na primjer, u petak 12. prosinca, održava se festival ‘National Ugly Christmas Sweater Day’. Vjerujem da prijevod nije potreban. Obilježava se posljednje tri godine i nema sumnje da je u pitanju još jedan blesavi način mužnje novca. Koga briga? Znate kako je, kad ću nositi vestu s punjenim sobom na prednjoj strani na posao, ako ne sad?!?

Znao je to vlasnik sportske trgovine koji se krajem 2012. nije mogao načuditi idiotskom porivu većine zaposlenika koji su uredima i trgovinom paradirali u najblesavijim puloverima koje je ikad vidio. Druge godine bio je spreman, ne samo da su ih nosili nego su već do lipnja izradili vunene veste i stavili na njih cijenu $59.99. Prihodi tvrtke do Božića iznosili su, bada bing – 10 milijuna zelembaća!

COOL zar ne? Tko još okreće glavu? Da ga vidim? Idemo dalje.

Da su blesave, a prije ružne božićne veste sa sobovima postale unosan posao u kojem se okreću milijuni govori i podatak da ih imaju: Wal-Mart, Target, Macy’s…. Ove godine lista poznatih lanaca još je i duža. Osim za odrasle tu su i linije za cijelu obitelj (hi-hi) i prodaju se po cijenama od 30 dolara pa na više. Iznenađeni? Niste jedini.

Nikad nisam vidjela veću pomamu za nekim proizvodom od ovog, prošle godine prodali smo 30.000 takvih kompleta, ove godine očekujemo deset puta više, rekla je Meri Barnes, brand managerica kompanije KOJA IZRAĐUJE veste.

Pitate se kako pokrenuti vlastiti posao? Kako je tu manje riječ o uniformiranom dizajnu, a više o inspiraciji pojedinca (šteta, ali šivati ne znam) na ovom poslu dobro zarađuju i manje tvrtke.

Kako prenosi Bloomberg Businessweek, Anne Marie Blackman s poslom je krenula 2008. Bila je kućanica i pitala se što bi mogla raditi kako bi sinovima platila školovanje. Pomogao joj je Google trends na kojem je primijetila često korištenje ključnih riječi ‘ugly sweater’ i ‘ugly sweater parties’. Bacila se na posao, kupila obične pulovere, malo makramea i sve s božićnim uzorcima.

Rezultat: Prve godine na E-Bayu prodala je 50 pulovera po cijeni od 50 do 150 američkih dolara. Iduće godine to joj je postao full time job pa je prodala njih još 25.000. Sinovi su otišli na studij, a tvrtka ‘My Ugly Christmas Sweater’ posluje i danas.

Evan Mendelsohn i Nick Morton, osivači su tvrtke Tipsy Elves u San Diegu, većinu svojih blesavih proizvoda uvoze iz Kine. Jedan je bio odvjetnik, drugi zubar. Napustili su svoje poslove nakon što su prve sezone prodali  6000 ružnih pulovera po cijeni od 65$. Danas imaju 11 zaposlenih i nekoliko milijuna prihoda.

Ovo je njihov IT džemper za ovu sezonu:

božićne veste

Ako sam vam dao ideju za biznis i odlučite proizvoditi ružne božićne veste ili ugly sweater, molim, slobodno mi pošaljite primjerak!

Hvala i hvala na čitanju!

More from Claudio Kramaric
Zdrava prehrana: Divota doručka i zašto ga ne smijete propustiti!
Doručak je milina za nepce i jedini preostali teren na kojem do...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.