Search
Close this search box.
cool novi logo header
hohstapler

Savjeti za preživljavanje: Kako prepoznati hohštaplera?

‘Hohštapleri su malo sposobni za pošten rad, više ih odlikuje nesposobnost za rad; energije i volje imaju samo za svoje prijevare. Podatni su užicima i egoistični…’ Zvuči poznato?


Možda se posljednjih dana, kao vjerojatno mnogi od nas, učestalo pitate koliko toga nam u glavi „fali“ da bi se našli rame uz rame s onima, daleko sposobnijim i pametnijim individuama, koji drmaju na svim poljima hrvatskog gospodarskog života. Onih istih, koji drmaju i na polju novinskih naslova.

Na malom placu u Zagrebu, našem prekrasnom Britancu, pronašli smo u gomili starog i neotkrivenog blaga i ovaj biser nad biserima. Naslov nas je privukao na prvu: ‘Psihologija hohštaplera’, knjižica je izdana 1925. u Zagrebu, napisao ju je Dr. Erich Wulffen, a preveo Dr. Mirko Kus-Nikolajev.

Kako ste, kao i mi cool klubovci, vjerojatno dio one naoko manje sposobne manjine, želimo s vama podijeliti nedavno stečeno znanje. Ni po čemu ne trebamo mjeriti snage s već spomenutom ekipom. Upravo suprotno, trebamo postaviti jasna mjerila i konačno takve staviti na njihovo pravo mjesto. To bi bilo skroz cool.

Pukom srećom, spomenuta knjižica završila je u našim rukama. Prijeko potreban  vodič za preživljavanje! Dok razmišljam da li bi ga uvrstila u lektiru osnovnoškolaca razmišljam i o moderniziranju istog. O naslovnici ne bi trebalo puno, jedna naslovnica iz novina i voilà vjerojatno bestseller.

.Puno bi se dalo tu pričati o hohšeplerima, ove aktualne, mi se ne da ni spominjati. Zato vam Cool Klub ekskluzivno donosi izvatke iz ove vrlo zanimljive i jedinstvene knjige. Dijelite dalje, tako da stvorimo zaštitni štit. Štit nad štitovima od ove, u nas, široko rasprostranjene sorte ljudi. Svi odgovori su u ovoj cool knjizi.

[divider]Kako prepoznati hohštaplera? [/divider]

• Pod hohštaplerom, razumijevamo vrstu lopova, koji svojim finim nastupom hoće da postigne otmjenost. U ostalom su hohštapleri malo sposobni za pošten rad, više ih odlikuje nesposobnost za rad; energije i volje imaju samo za svoje prijevare. Podatni su užicima i egoistični.

• Mnogi ljudi, možda velika većina, imaju potrebu, a također i razloga, da se pred svijetom pokazuju drugačiji, nego li u istinu jesu. 

• Isto se tako često pod imenom mnogih neobičnih socijalnih sekretara i dobročinitelja, sakriva maskirani hohšptapler.

• Taština i hvalisanje je bezgranično i upravo je besmislena rasipnost, kojom se plen, koji može da za sobom povuče godine tamnice, u jednoj noći propije, prokarta i prokurva.

 • Kako stoji s damama? Napadno je, da ženski hohštapler nema ni tako laki ni tako trajan uspeh kao muški. Tvrdi se, da hohštaplerku brzo raskrinka oštro žensko oko, koje je osjetljivo za sitnice. Muški hohštapleri, pogotovo, ako ih je priroda raskošno snabdjela, imaju naročito kod žena za kriminalitet.

Ako mislite da ste ga vidjeli, u što ne sumnjamo. Dijelite. Vrijeme je da se zaštitimo!

Barbara Strelar