Search
Close this search box.
cool novi logo header
Musakrci kucanice porodiljni

Zamjena uloga: U Hrvatskoj blizu 1000 očeva na porodiljnom!

OK, oni su tu među nama. Zaboravite na filmove pogledajte u stvaran svijet i pronaći ćete ih. Muškarci kućanice su tu.


Sigurno ste u zadnje vrijeme primijetili rastući broj ležerno odjevenih muškaraca kako s bebicom u kolicima šeću u radno vrijeme po parkovima, shopping centrima ili čekaju u ambulanti kod pedijatrice. ‘Čudna’ fleka na hlačama (vjerojatno od kašice), torba iz koje se vade vlažne maramice, rezervne pelene ili mobitel-igračka, vrećica sa špecerajem i voilà imamo pravog muškarca kućanicu.

Moram priznati da često izgledaju pomalo izgubljeno i zbunjeno, ali evo ih, tu su!

Brojke govore da su oni sve manje iznimka. Naime, broj [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/10/what_to_expect_when_youre_expecting_poster-1.jpg#”]muškaraca-kućanica[/lightbox] u SAD-u, u posljednjih se desetak godina udvostručio. Teško je pronaći konkretne brojke za Hrvatsku ali prema nekim podacima, dva posto muškaraca od ukupnog broja parova odlazi na porodiljni. Ako se zna da se prošle godine u Hrvatskoj rodilo 41.771 dijete, otprilike više od 900 očeva otišlo je na porodiljni.

No, jedno je statistika, a drugo stvarni život. Kada slušam priče oko sebe, čini mi se da ih je sve više. Osobno poznajem barem dva primjera gdje su drugih šest mjeseci porodiljnog dopusta proveli s djecom baš muškarci. I zamislite, sve to iz razloga jer ona zarađuje više.

Žena je tzv. hranitelj obitelji, pa je tako i racionalnije i lukrativnije za kućni budžet da se čim prije vrati na posao. Ima naravno i onih primjera gdje je zbog nepovoljnih ekonomskih prilika ‘On’ ostao bez posla ili jednostavno ne radi, pa je tako silom prilika postao kućanica.

Žene su se stoljećima borile da dobiju bolju, značajniju, ravnopravniju ulogu u društvu. Bježale su od uloge kućanice i žudjele neovisnost. Sada, čini se, dok mnoge trče za karijerama, uspjehom, priznanjem i (nemojmo zaboraviti) novcem, dočekale su i tu nevjerojatnu zamjenu uloga. Njihovi muškarci čuvaju djecu i ognjište.

Našim bakama vjerojatno bi zvučalo kao utopija da ih muž dočeka u pospremljenoj kući s čistom i ispeglanom dječicom. Još nevjerojatnije, da ih dočeka s osmijehom i omiljenom večerom. Zvuči kao neka komedija zamjena iz 50-ih. Ona kući nosi novac, a on peče kolače. No, naša baka možda nije mogla biti predsjednica uprave tvrtke s preko tisuću zaposlenih ili glavna urednica dnevnih novina –  danas žene to mogu.

Obitelji danas, u izmijenjenim prilikama i novim uvjetima moraju biti male organizacije, spremne na reorganizaciju u svakom trenutku. Mama ili tata na porodiljnom, sasvim je svejedno.

No, vratimo se na naše muškarce-kućanice. Teško mi je zamisliti, da bilo koji muškarac, prije nego ga prilike dovedu do te situacije, mašta o tome da dane provodi u parku s drugim mamama i da mu se vrhunac dana svodi na bezbrižno ispijanje kave u termosici, čavrljajući o dizajnerskim kolicima. Priče o felgama i getribi nove pile, ribarskoj opremi za profesionalnce, novim projektima ili promaknuću koje će mu donijeti priznanje i značajno veća primanja padaju u zaborav.

Uz praktične savjete, kroz par mjeseci, on će zasigurno uspješno rješavati hrpe veša, doručak, ručak i večeru, ispade trogodišnjeg djeteta, raspoznati potencijalnu gripu od obične prehlade. Kako su žene ‘naučile’ voditi Fortune 500 kompanije, tako i muškarci mogu ‘svladati’ zanimljivu igru bez granica skrivenu pod nazivom kućanski poslovi. Igra koja često skriva prave pobjednike.

Obitelji danas, u izmijenjenim prilikama i novim uvjetima moraju biti male organizacije, spremne na reorganizaciju u svakom trenutku. Mama ili tata na porodiljnom, sasvim je svejedno. Svatko u ovom slučaju nešto dobiva i nešto gubi.

Onaj koji je kućanica, dobiva pregršt uzbudljivih trenutaka koje će vam priuštiti svako malo dijete. Onaj drugi, dobiva možda uzbuđenje koje donosi priznanje i novac, ali i odgovornost hranitelja koji će nažalost propustiti mnoge slatke trenutke. I opet su uloge podijeljene. Nije važno kako!

I zato na kraju, bravo za sve kućanice/hranitelje – bilo žene, bilo muškarce! Bez njih puno toga ne bi bilo kako treba.

Svakako ostavite svoj komentar!

Barbara Strelar