Tko su najutjecajniji NOVINARI čije Twitter račune prati najviše državnika?

twitter i google potpisali sporazum o suradnji tweetovi na google trazilici
twitter i google potpisali sporazum o suradnji tweetovi na google trazilici twitter influenceri slika

PR agencija Burson-Marsteller predstavila listu najutjecajnijih ljudi i ustanova na Twitteru. Novinari, državnici, tko tu koga prati i tako to…

Nedavno smo pročitali kako Twitter račun ne služi ničemu – osim ako nisi zvijezda. Ne bi se baš složili. U ovom slučaju, a to je Twitter na globalnoj razini, svakako bismo zvijezdama dodali političare i utjecajne novinare.

Istraživanje PR agencije Burson-Marsteller sa sjedištem u New Yorku i uredima u 98 zemalja na šest kontinenata ispitalo je račune ukupno 647 svjetskih lidera i sastavilo listu državnika i važnih ustanova koje oni prate.

Twitter račun New York Timesa (@NYTimes) prati gotovo 69 ili 22 posto od ukupno 647 državnika koji imaju svoje Twitter račune i zasad je ova ugledna medijska kuća po svom utjecaju ispred @Reuters@CNNbrk @TheEconomist i @BBCWorld.

Prema istoj listi novinari s najviše utjecaja, odnosno oni čije mikro-poruke, komentare i zapažanja prati najviše svjetskih lidera su CNN-ove perjanice Christiane Amanpour i Fareed Zakaria (tim redoslijedom), a slijedi Nicholas Kristof iz New York Timesa.

Prema istraživanju Burson-Marsteller, Amanpour je najutjecajnija novinarka među državnicima, njen račun @CAmanpour slijedi njih 69, račun @FareedZakaria njih 43, dok Nicholas Kristof i Paul Krugman broje po 36 utjecajnih pratitelja. Osnivačicu Huffington posta, Ariannu Huffington koja je zauzela peto mjesto, prati 26 vođa (od ukupno njenih 1,6 milijuna pratitelja).

Kako to obično biva i u praksi, TV novinari popularniji su od svojih kolega u tisku što pokazuje i podatak da sve CNN-ove novinare na Twitteru prati 593 državnika, a slijede računi novinara i urednika s BBC-ja (408 državnika).

S druge strane, najviše državnika prati Twitter račun Ujedinjenih Naroda @UN – 231. Slijedi @BarrackObama (227) pa @WhiteHouse (191).

A gdje je Hrvatska?

Twitter račun @VladaRH prema istraživanju ove agencije prate 42 državnika što uopće nije loše.

Ako imate višak vremena bacite oko na cijeli izvještaj o 4000 utjecajnih osoba i tko tu koga prati.

Vezane teme:

Hashtag #HŽslogan nasmijao Hrvatsku i postao viralan, može li priča poslužiti porastu Twitter korisnika?

Hashtag #HŽslogan nije ništa kroz što upravo prolazi policija u New Yorku

More from Claudio Kramaric
IBM predstavio cool kampanju za ‘Pametne gradove’
Što se dogodi kada ‘kliknu’ klijent, kampanja i oglas? Dobijemo stvaran proizvod...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.