Search
Close this search box.
cool novi logo header
Sofija gdje jesti i gdje izaci

Što jesti i gdje izaći u Sofiji

Cool ideja: U razgledavanju grada trčeći možete birati između četiri ture – tri, pet, osam i 10 kilometara. Pratnja vam je profesionalni vodič/trkač koji će tempo prilagoditi vama!

Sofija – najljepši dio jednog ‘lava’ s Istoka Europe kandididat je za europsku prijestolnicu kulture 2019. Proglašenje će čekati do 2015., ali da se ijedna titula dobiva ‘na lijepe oči’, ovaj prekrasni grad lako bi ju mogao osvojiti.

Možda to prije niste primjetili, ali Bugarska sa svojim granicama[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/12/bugarska.png#”] zgodno podsjeća na kralja životinja[/lightbox] –  lava i Bugari to vole istaknuti, pa je iz istog razloga i ime njihove valute ‘lev’ što u prijevodu znači lav. Sofija je smještena ispod  ‘lavljeg repa’ na zapadnoj strani Bugarske i po mnogočemu ona predstavlja zapad u Istočnoj Europi. U gradu su obilježja istoka i zapada izmješana kao i obilježja modernog i tradicionalnog i sve je to vrlo skladno povezano. Sa sivilom gradskih ulica i fasada uspješno se ‘sukobljavaju’ brojni grafiti, točnije [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/12/sofia-bugarska.jpg#”]remek-djela uličnih umjetnika[/lightbox] koji impresioniraju [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/12/sofia-bugarska1.jpg#”]kreativnošću[/lightbox] i talentom.

Kao da ih je posjetio Banksy
Ponekad se čini kao da je Sofiju posjetio Banksy

Sofija je u pravom smislu riječi europska metropola koja turistima nudi mnogo i stalno radi na poboljšanju turističke ponude. Čega se god poželjeli u 2 sata ujutro, u Sofiji je moguće naći, što vrlo često nije slučaj u našoj ili metropoloma susjednih zemalja.

Restoran ‘Happy’ u Sofiji mjesto je na kojem ćete ne samo dobro jesti, nego se i vrlo dobro osjećati. Naime, osoblje će se na svaki mogući način pokušati izboriti za vaš osmijeh i potruditi se da u Happy restoranu budete baš – sretni. Menu je bogat i raznolik s naglaskom na američku kuhinju koja dominira, cijene su prihvatljive, a porcije su također XL ‘američke’ kao i radno vrijeme od 00 do 24. Konobarice su odjevene u crne košulje i crvene kratke suknje i na svaki puni sat u restoranu će se okupiti i uz zgodnu koreografiju otpjevati pjesmu koja opet ima za cilj – nasmijati goste.

Pri Yafata je restoran u koji ćete se odvesti ukoliko poželite probati bugarsku kuhinju ili će vas netko odvesti, kao u našem slučaju domaćin koji inzistira na plaćanju večere prije vašeg odlaska iz Sofije i predstavlja to kao nešto obavezno. Mjesto je vrlo popularno, pa je najčešće  potrebna rezervacija, ambijent podsjeća na ‘bakinu kuću’, ali hrana je domaća i uz nju dolaze i tamburaši koji ‘minglaju’ od stola do stola. Naravno pitat će vas od kud dolazite i onda će vas pokušati impresionirati s hrvatskom pjesmom sviđalo vam se to ili ne.

Pored nas Britanci su od tamburaša ‘dobili’ Beatlese, ali kad je Slovenac došao na red, iako uz veliku volju, nisu znali baš nijednu slovensku pjesmu, pa su odsvirali nešto drugo po njegovoj želji.

U prekrasno uređenom Sofia live clubu za upad od 10 leva ili 35 kuna gotovo svaku večer možete uživati u live soul, rock ili jazz glazbi. Noćni život Sofije obogaćuje još jedno cool mjesto – Culture beat club koji također ima program svakim danom od utorka do subote, a muzika varira od funka, housea, disca i jazza. Upad se naplaćuje samo vikendom.

U dnevno upoznavanje Sofije svakako ubacite besplatnu Sofia tour ili Sofia running tour. Ture se ne naplaćuju, ali po završetku i rastanku s vodičem možete ga nagraditi kojim levom. Ako vam se svidi ideja o razgledavanju grada trčeći možete birati između četiri ture – tri, pet, osam i 10 kilometara. Pratnja vam je profesionalni vodič/trkač koji će tempo prilagoditi vama i usput vam pričati o zanimljivim mjestima Sofije pored kojih trčite. Zimi se organizira i Sofia hiking tour u trajanju od oko pet sati, a od travnja do studenog vrlo je popularno i razgledavanje na biciklima koje možete iznajmiti na tri sata za pedesetak kuna.

Za uspomenu na Sofiju potražite bilo koji kozmetički proizvod od poznate bugarske ruže ili potražite čaj ili pekmez od ruže koji se lako mogu naći bilo gdje u gradu.

Bugarska metropola ponudit će vam prošlost i budućnost, možete birati između vožnje trolejbusom ili podzemnom, između slika u muzeju Socijalističke umjetnosti ili ulične izložbe o hip hop kulturi, a nudi pojednako svašta i s Istoka i sa Zapada. Sofija je lijep, ugodan i moderan europski grad sa bogatim kulturnim nasljeđem i možda trenutno nije među najpopularnijim europskim metropolama, ali s vremenom će se sigurno približiti Parizu, Rimu, Londonu i ostalima ‘na vrhu’.

Velike su šanse da se to dogodi i prije 2019. godine kada bi Sofija mogla postati europskom prijestolnicom kulture.

Zrinka Kluković