Search
Close this search box.
cool novi logo header

Svjetsko prvenstvo u pretilosti, a prvak nam stiže…

Donosimo podatke organizacije Gallup, onako, da vas malo potaknemo, malo zastrašimo i potaknemo na zdravu akciju!

Najnovije istraživanje o stupnju pretilosti u Americi pokazuje da je postotak pretilih (opet) porastao i to za visokih dva posto od 2008. godine kada se prvi put počelo s takvim mjerenjima. Velik broj Amerikanaca, koji su godinu prije bili u kategoriji pojedinaca s prekomjernom težinom, ušlo je u kategoriju pretilih kojih je prošle godine bilo čak 27.7 posto. Postotak gojaznih najviše je porastao među onima koji su prešli 65. godinu života.

Podatke su prikupili i analizirali stručnjaci iz organizacije Gallup koji se bave ponašanjem zaposlenika, potrošača i građana. Istraživanja, koje je Gallup kontinuirano provodio na istu temu svake godine, pokazuju da se brojka pretilih u Americi svake godine zabrinjavajuće povećava. Brojka pothranjenih Amerikanaca zadržala se na dva posto, dok ih samo 35 posto ulazi u kategoriju normalne težine.

Istraživanje je provedeno na preko 160.000 pojedinaca koji su sami zabilježili svoju visinu i težinu nakon čega im je izračunat indeks tjelesne mase (BMI) s kojim su se smjestili u jednu od četiri kategorije:

• pothranjeni (težina indexa manjeg od 18.4)

• normalne težine (index 18.5 do 24.9)

• prekomjerne težine (index između 25 i 29.9)

• pretili (index 30 +)

Svjetska zdravstvena organizacija kategoriju pretilih dodatno klasificira na tip pretilih 1, tip 2 ili pretili tipa 3 čiji index tjelesne mase prelazi brojku 40. Broj ‘morbidno pretilih’, što je drugi naziv za pretile tipa 3, u Americi je također najviši dosad i iznosi 4 posto.

Tim stručnjaka je na tu temu analizirao preko 1700 studija iz 188 država svijeta u periodu od 1980. do 2013. godine te su došli do zaključka da je stupanj pretilosti u svakoj državi, bez iznimke, rastao iz godine u godinu

Na europskom kontinentu, u pojedinim zemljama EU, stanje nije puno drugačije od američkog. Zadnji podaci koje je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) provela objavljeni su prošle godine, ali su prikupljani tokom cijele 2012. godine.

Na prvom mjestu po broju pretilih starijih od 15 godina našla se Mađarska s velikih 28.7 posto, a slijede ju Velika Britanija s 24,7 posto te Irska i Luksemburg koje imaju 23 posto ljudi u toj kategoriji. Zemlje EU s najnižim postotkom gojaznih stanovnika su Rumunjska, Italija i Bugarska.

U tom istraživanju naša zemlja se nije našla jer se provodilo tijekom 2012. godine kad Hrvatska još nije bila u Uniji, ali zadnji podaci o situaciji u Hrvatskoj objavila je agencija Gfk u srpnju prošle godine. Po tom istraživanju broj pretilih u Hrvatskoj iznosi 16 posto, a stanovnika s prekomjernom težinom je čak 40 posto.

Problem pretilosti posebno je naglašen prošle godine objavom opsežnog istraživanja Instituta za zdravstvena istraživanja sa sveučilišta Washington koje je pokazalo da je problem gojaznosti prisutan u baš svakoj zemlji, a čak trećina ukupnog svjetskog stanovništva ima prekomjernu težinu. Tim stručnjaka je na tu temu analizirao preko 1700 studija iz 188 država svijeta u periodu od 1980. do 2013. godine te su došli do zaključka da je stupanj pretilosti u svakoj državi, bez iznimke, rastao iz godine u godinu.

U zadnjih nekoliko godina dodatno se naglašava postojanje ovog istog problema i kod djece te rizici koje pretilost donosi kad se u tu kategoriju ‘upadne’ već u vrlo ranoj dobi.

Iako će neki index tjelesne mase osuditi kao nedovoljno precizno i točno mjerilo, ono je ipak rijedak numerički pokazatelj o fizičkom stanju ljudskog tijela koji svijet trenutno posjeduje. Onaj osobni pokazatelj, o prehrambenim navikama i redovitim fizičkim aktivnostima kojima bi se trebala održavati tjelesna težina, mnogo je važniji od brojeva i indexa.

POČNI S DETOXOM: Što je detoksikacija organizma i kako je provesti?

Međutim, kako pretilost nije samo osobni, nego i svjetski problem zbog socio-ekonomskog položaja kao najvećeg uzročnika, tako je i poprilično nemoguće predvidjeti kako i kada bi se problem ovakvog razmjera mogao smanjiti.

Kako se pokrenuti? Saznaj više: 

Nakon Uskrsa slijedi detox dijeta, evo 10 cool namirnica

COOL trikovi u borbi protiv proljetnog umora (fjaka)

Zrinka Kluković