Što je detoksikacija organizma i kako je provesti?

detoksikacija organizma

Detoksikacija je proces izbacivanja štetnih tvari iz organizma, odnosno kako se u narodu voli reći ‘čišćenje’organizma. Kako to učiniti ispravno?

Tijekom života u našem organizmu nakupljaju se različite otpadne tvari koje su nusproizvod našeg metabolizma, stresnih situacija i zagađenja okoliša. Ti nusproizvodi – akumuliranjem tijekom vremena – mogu štetno djelovati na naš organizam, a posljedice njihovog djelovanja se manifestiraju različitim tegobama, odnosno simptomima kao što su:

• glavobolje i nesanice

• sindrom kroničnog umora

• ‘napuhivanje’  i druge probavne tegobe

• bolovi u zglobovima

• loša koncentracija

Danas postoje različiti tretmani (najčešće električni i elektromehanički postupci) koji nude detoksikaciju organizma, no treba napomenuti da klinička istraživanja nisu potvrdila njihovu učinkovitost. Međutim, treba reći da ako ste spremni na proces detoksikacije u nešto manjem obujumu slobodno posegnite za jednim od najjačih prirodnih antioksidansa – aronijom. Više o aroniji kao antioksidansu pročitajte u našem drugom postu.

ČITAJTE JOŠ: Što su slobodni radikali i antioksidansi. Zašto konzumirati bobičasto voće?

Najjednostavniji, najpraktičniji i najjeftiniji način detoksikacije je promjena prehrambenih navika. Preporuča se barem jednom godišnje u trajanju ne više od 20 dana promijeniti svoj jelovnik iz kojeg ćemo izbaciti:

〉 sve oblike brze hrane,

〉 ugljikohidratne proizvode koji sadrže pšenicu

〉 mlijeko i mliječne proizvode

〉 gazirana pića

〉 alkohol i komercijalne sokove

〉 jela pripremljena na roštilju

〉 cigarete

Također se preporučuje i korištenja prirodnih sredstava za čišćenje kuće i osobnu higijenu. Tijekom perioda detoksikacije preporuča se koristiti:

〉 integralne žitarice (posebno one koje ne sadrže gluten)

〉 povrće i voće

〉 mahunarke te mlijeko orašida

〉 svježe pripremljene sokova voća i/ili povrća

〉 preporučljivo je koristiti nezaslađeni čaj i vodu

Treba napomenuti da je proces detoksikacije individualan, zbog čega se preporuča konzultirati stručnu osobu, liječnika ili nutricionistu, koji će propisati plan detoksikacije i prilagoditi ga pojedincu. Izrazito je bitno da osobe s nekom od kroničnih bolesti ne provode detoksikaciju samostalno bez liječničkog nadzora.

VAŽNO! Također je dobro znati da trudnice i dojilje ne smiju sprovoditi detoksikaciju.


Cool recept

Prirodno sredstvo za čišćenje

Prilikom izrade prirodnog soka od naranče ne bacajte narančinu koru nego je odložite u staklenu bocu širokog oboda veće zapremnine. Potom  dodajte dva do tri prstohvata klinčića (cijelih) te u posudu ulijte alkoholni ocat.

Dobro zatvorite i odložite na tamno i hladno mjesto (najbolje hladnjak) tijekom 3-4 tjedna.Nakon preporučenog perioda, procijedite kroz gazu sadržaj i dobili ste idealno,prirodno sredstvo za pranje kućanskih površina (podovi, pločice). Upotrijebite tako što ćete dobivenu tekućinu dodavati u vodu.

O AUTORICI

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je Domu zdravlja Promorsko-gorasnke Županije. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Written By
More from Alenka Brozina
Evo jedne stvarno dobre novogodišnje odluke za pametno vježbanje
Ako ste u srednjoj životnoj dobi i vježbate, termin ‘Paradoks sporta’ trebao...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.