Što je detoksikacija organizma i kako je provesti?

detoksikacija organizma

Detoksikacija je proces izbacivanja štetnih tvari iz organizma, odnosno kako se u narodu voli reći ‘čišćenje’organizma. Kako to učiniti ispravno?

Tijekom života u našem organizmu nakupljaju se različite otpadne tvari koje su nusproizvod našeg metabolizma, stresnih situacija i zagađenja okoliša. Ti nusproizvodi – akumuliranjem tijekom vremena – mogu štetno djelovati na naš organizam, a posljedice njihovog djelovanja se manifestiraju različitim tegobama, odnosno simptomima kao što su:

• glavobolje i nesanice

• sindrom kroničnog umora

• ‘napuhivanje’  i druge probavne tegobe

• bolovi u zglobovima

• loša koncentracija

Danas postoje različiti tretmani (najčešće električni i elektromehanički postupci) koji nude detoksikaciju organizma, no treba napomenuti da klinička istraživanja nisu potvrdila njihovu učinkovitost. Međutim, treba reći da ako ste spremni na proces detoksikacije u nešto manjem obujumu slobodno posegnite za jednim od najjačih prirodnih antioksidansa – aronijom. Više o aroniji kao antioksidansu pročitajte u našem drugom postu.

ČITAJTE JOŠ: Što su slobodni radikali i antioksidansi. Zašto konzumirati bobičasto voće?

Najjednostavniji, najpraktičniji i najjeftiniji način detoksikacije je promjena prehrambenih navika. Preporuča se barem jednom godišnje u trajanju ne više od 20 dana promijeniti svoj jelovnik iz kojeg ćemo izbaciti:

〉 sve oblike brze hrane,

〉 ugljikohidratne proizvode koji sadrže pšenicu

〉 mlijeko i mliječne proizvode

〉 gazirana pića

〉 alkohol i komercijalne sokove

〉 jela pripremljena na roštilju

〉 cigarete

Također se preporučuje i korištenja prirodnih sredstava za čišćenje kuće i osobnu higijenu. Tijekom perioda detoksikacije preporuča se koristiti:

〉 integralne žitarice (posebno one koje ne sadrže gluten)

〉 povrće i voće

〉 mahunarke te mlijeko orašida

〉 svježe pripremljene sokova voća i/ili povrća

〉 preporučljivo je koristiti nezaslađeni čaj i vodu

Treba napomenuti da je proces detoksikacije individualan, zbog čega se preporuča konzultirati stručnu osobu, liječnika ili nutricionistu, koji će propisati plan detoksikacije i prilagoditi ga pojedincu. Izrazito je bitno da osobe s nekom od kroničnih bolesti ne provode detoksikaciju samostalno bez liječničkog nadzora.

VAŽNO! Također je dobro znati da trudnice i dojilje ne smiju sprovoditi detoksikaciju.


Cool recept

Prirodno sredstvo za čišćenje

Prilikom izrade prirodnog soka od naranče ne bacajte narančinu koru nego je odložite u staklenu bocu širokog oboda veće zapremnine. Potom  dodajte dva do tri prstohvata klinčića (cijelih) te u posudu ulijte alkoholni ocat.

Dobro zatvorite i odložite na tamno i hladno mjesto (najbolje hladnjak) tijekom 3-4 tjedna.Nakon preporučenog perioda, procijedite kroz gazu sadržaj i dobili ste idealno,prirodno sredstvo za pranje kućanskih površina (podovi, pločice). Upotrijebite tako što ćete dobivenu tekućinu dodavati u vodu.

O AUTORICI

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je Domu zdravlja Promorsko-gorasnke Županije. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Written By
More from Alenka Brozina
Pet mitova o mršavljenju zbog kojih (vjerojatno) tapkate u mjestu!
Imamo prijatelja koji upravo objavljuje knjigu o mršavljenju i kako mu je...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.