Search
Close this search box.
cool novi logo header
10 namirnica za proljetni detox dijeta

Nakon Uskrsa slijedi detox dijeta, evo 10 cool namirnica

Ako ste kao mi, onda ste proteklih dana s hranom pretjerali (blago rečeno), stoga vam donosimo shopping listu s kojom bi već danas trebali posjetiti plac. Osjećat ćete se lakše, možda i smršaviti, tko zna!


Vrijeme prejedanja je iza, a pred nama je period u kojem bi trebali malo više pažnje posvetiti našem organizmu. Prisjetite se koliko ste samo hrane natovarili  Vašem tijelu za uskršnje blagdane! Definitivno organizam zaslužuje jedan odmor. Taj odmor koji dajemo našem organizmu je zapravo detoksikacijska dijeta – jedna od komponenti kvalitetnog detox programa.

SAZNAJTE JOŠ: Aronija antioksidans: 10 razloga zašto bi ju trebali početi konzumirati već danas

.

U jednom od predhodnih postova sam se osvrnula na problematiku prehrane u detoksikacijskom periodu, sada Vam predstavljam deset namirnica koje biste trebali obavezno uključiti (ako već niste) u vaš prpljetni detox program.

.

[divider]CIKLA [/divider]

Cikla sadrži važne bioaktivne tvari (beatin i polifenoli) koje  imaju  mnogo povoljnih učinaka na naš organizam, a jedan od najbitnijih je povećanje antioksidativnih enzima. Također djeluju povoljno na jetru, našu tvornicu koja je zadužena za preradu više-manje svega što unesemo u naš organizam.

COOL savjet: kuhanjem se gubi većina važnih sastojaka u cikli, stoga bi bilo uputno jesti je sirovu. Možete isprobati kombinaciju soka mrkve, cikle i jabuke ili jednostavno napraviti salatu od sirove cikle, jabuke, jabučnog octa, soli i papra.

[divider]CELER [/divider]

Sok od svježeg celera je bogat elektrolitima koji su  bitni za održavanje normalnih funkcija stanica i hidraciju organizma. Također sadrži minerale poput kalija, magnezija, natrija i željeza, što izrazito povoljno djeluje na Vaš organizam (alkalizira organizam).

COOL savjet: Natrij u celeru pomaže za odvikavanje grickanja slane hrane. Celer također djeluje protektivno od tumora debelog crijeva.

[divider]CHIA SJEMENKE [/divider]

Chia sjemenke se obično koriste kao zgušnjivač prilikom pripreme veganskih i bezglutenskih obroka (poglavito deserta) no ove malene sjemenke su izrazit izvor proteina, omega 3 masnih kiselina, mangana, fosfora, triptofana (tvari koja utječe na poboljšanje raspoloženja). Također se preporuča kod dijabetičara i osoba s hiperlipoproteinemijom (povećanom količinom kolesterola u krvi).

COOL savjet: isprobajte chia puding ili jednostavno dodajte sjemenke u jogurt ili voćni smoothie.

[divider]CITRUSI [/divider]

Citrusno voće (limun, naranča, mandarina, limeta, grejp) su prvenstveno poznati po velikim količinama vitamina C, jednog od značajnijih antioksidanasa. Također citrusi su izrazito dobri alkalizatori organizma te sadrže veliku količinu vlakana koja nam koriste u održavanju zdravlja našeg probavnog sustava.

COOL savjet: dan započnite sokom svježeg limuna kojeg ćete pomiješati sa filitritanom vodom.

[divider]KUPUSNJAČE [/divider]

Povrće iz porodice kupusnjača poput brokula, karfiola i kupusa poboljšava učinak enzima koje su bitni u detoksikaciji jetre. Prepuni su vlakana,koja djeluju poput četke  odstranjujući sve nepodopštine u Vašim crijevima. Brojne studije su dokazale djelotvornost kupusnjača u prevenciji brojnih malignih bolesti.

COOL savjet: kuhajte ih kratko na pari, tako ćete Vašem organizmu osigurati sve aktivne tvari iz kupusnjača.

[divider]JABUKE [/divider]

Jabučni pektin je vlakno topivo u vodi koje osigurava urednu funkciju našeg probavnog trakta, poglavito crijeva, gdje svojim efektom četke prevenira nastanak malignih oboljenja crijeva.

COOL savjet: One apple a day, keeps the doctor away!

[divider]KORIJANDER [/divider]

Studije su pokazale da korijander ima sposobnost vezivanja teških metala tipa živa, kadmij, urana i aluminija koji se nakuplja unašem organizmu. Teški metali u naš organizam dolaze putem hrane, disanjem ili kroz kožu, a imaju izrazito loš utjecaj na cjelokupni organizam. Korijander pomaže u eliminaciji tih metala, a osim toga ima protektivni učinak na naše glavne organe za detoksikaciju: bubrege i jetru.

COOL savjet: obavezno dodajte korijander u Vaše sokove i smoothije.

[divider]ALGE [/divider]

Alge, poglavito modrozelene alge tipa spirulina su bogate proteinima te mineralima te djeluju alkalizirajuće na organizam.Također pomažu u odstranjivanju teških metala iz organizma. Osobe koje imaju problema sa štitnjačom moraju se obavezno savjetovati sa liječnikom prije početka korištenja algi!

COOL savjet: dodajte prah spiruline u smoothie.

[divider]FILTRIRANA VODA [/divider]

Svi znamo da nam se naše tijelo sastoji i od vode. Stoga svakodnevno moramo unositi kvalitetnu (filtriranu) vodu u naše tijelo. Ne treba čekati dok se razvije osjećaj žeđi, jer smo tada već dehidrirani, nego redovito pijuckati malo vode.

COOL savjet: obavezno nosite sa sobom bocu (poželjno bi bilo staklenu) ispunjenu filtriranom vodom!

[divider]BILJNI ČAJEVI [/divider]

Uz vodu jedan od napitaka koji se preferira u procesu detoksikacije. Zeleni, žuti čaj, čaj od koprive, preslice… Bilo koji da čaj izaberete u svakom slučaju će biti bolje rješenje od gaziranih  napitaka i sokova prepunih šećerom. Njihovo diuretsko djelovanje (potiču mokrenje) pogodno će djelovati na izmjenu tvari i odstranjivanje svega nepotrebnog iz organizma.

COOL savjet: nemojte kupovati gotove čajeve u filter vrećicama, radije izaberite pripremu čajeva od ‘rinfuzo’ biljnog materijala i pripremite svoju omiljenu kombinaciju!

[divider]O AUTORICI [/divider]

Alenka BrozinaDr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Voditeljica je Udruge Centar Adenium čiji je cilj promicanje kliničke fitoaromaterapije i holističke medicine.

.

Vezane teme: 

COOL prehrambeni trikovi u borbi protiv proljetnog umora (fjaka)

 

Alenka Brozina