ZZ TOP – preko 40 godina uspješnog nebrijanja!

ZZ top glavna
ZZ top glavna

Movembarska priča o najbradatijoj glazbenoj grupi u povijesti koja je od diva Gilette odbila milijun dolara* za brijanje uz objašnjenje da su preružni da se obriju!

S obzirom da je sve u znaku Movembra, naša, zapravo bolje reći, moja fascinacija brkovima i bradama nastavlja se dalje. I dok je naš glavni urednik (C.K.) i dalje u dilemi ‘puštati ili ne puštati brk’, možda će mu u odluci pomoći ovaj tekst o najbradatijoj glazbenoj grupi u povijesti rocka, teksaškom bendu ZZ TOP.

Svoj ikonografski izgled i imidž nastao zahvaljujući svojim ultra dugim bradama, te mješavini hard rock zvuka s primjesama bluesa i boogie-ja, kao bend njeguju već pune 42 godine, iako njihovo prvo pojavljivanje u svijetu glazbe nije bilo baš s bradama, već nešto kasnije, i to ne kod sva tri člana grupe.

Sva trojica, gitarist Billy Gibbson, basist Dusty Hill i bubnjar Fred Beard, su vršnjaci, rođeni 1949. godine i danas su jedna od najkompaktnijih rock grupa u povijesti, koja od samog početka djeluje u istom sastavu u ‘samo svom’ outfitu koji je preživio sve trendove. Uvijek nasmijani, sa ogromnim šeširima i kaubojskim čizmama, i danas su sinonim za čistokrvni teksaški blues i rock.

Jedini ne bradati član benda je Fred Beard, upravo onaj čije prezime u prijevodu znači brada. Ali, ima barem brkoveMožemo ga pribrojati u grupu Movembar muškaraca!!! Svoje brade učinili su planetarno poznatima baš zato što ne postoji novac za koji bi ih bili spremni obrijati.

Nema šanse, čak i danas, kada čitav svijet rastura kriza, nema tog novca za koji bismo se obrijali. Mislim da bismo doživjeli infarkt kada bi se nakon 40 godina, u ogledalu vidjeli bez dlake na licu…

Rekao je gitarist Billy kada je pokušao javnosti objasniti zašto su on i Dusty odbili ponudu kompanije Gillete  sredinom 80- tih godina. Naime, tvrtka je za potrebe svoje marketing kampanje ovoj dvojici članova nudila milijun dolara da obriju svoje brade*. Oni su ponudu odbili kratko objasnivši da su preružni za ovu ideju!

Bezbradi Billy
Bezbradi Billy jedina poznata fotografija gitarista Billya bez brade

Osim brada, grupa je specifična i po video spotovima koja uvijek, ali uvijek, uključuju njihova dva obavezna zaštitna znaka – sjajne crvene automobile i super sexy žene. Ti spotovi postali su i jednim od simbola MTV-a, zbog kojih  je grupa dobila i nekoliko prestižnih glazbenih nagrada za najbolje video uratke.

Sa stajališta glazbe, ZZ TOPovci se već na samom početku karijere mogu pohvaliti uspješnim startom. Prvi album ‘ZZ Top’s First Album’ i naslovni singl ‘Shakin’ Your Tree’, donio im je komercijalan uspjeh nakon kojeg su ubrzo krenuli brojni pozivi grupi za razna gostovanja na turnejama velikih zvijezda. Milijunašima su postali već nakon trećeg albuma, kao 23-godišnjaci. Niti jedan njihov album nije prodan u tiražu manjem od 1.000.000 primjeraka.

Singl ‘La Grande’, upravo s tog trećeg albuma naziva ‘Tres Hombres’, postao je himnom hipi generacije, što je članovima benda dalo mnogo ideja, prije svega za osmišljavanje koncertnih atrakcija što je, naravno, izluđivalo njihove menadžere.

‘ZZ Top’s Worldwide Texas Tour’ na kojoj su bili tijekom 70-tih godina, uključivala je  nastupe na 100 najvećih američkih stadiona, kao i njihove prve koncerte u Europi, Japanu i Australiji.

Zajedno sa ogromnom binom transport je uključivao još 75 tona tereta, plus živog bizona, tri goveda za rodeo i nekoliko zmija. Troškovi su iznosili preko  10 milijuna dolara, bez europskog dijela turneje kojeg su naknadno otkazali.

zz top
Tko bi rekao: Dečki su proglašeni zamjenicima šerifa u oblastima Hall, Dallas, Ector i Bell  Foto: Wikipedia

Po završetku te turneje, dečki su odlučili otići na duži odmor. Svatko je otišao na svoju stranu – Beard na Karipske otoke, Hill na jedrenje po Tihom oceanu, a Gibbson na put od Europe do Madagaskara i Tibeta. Kada su se nakon pune dvije godine vratili s tog odmora, Gibbson i Hill su se prestali brijati. Sve ostalo je povijest.

Baš kao i zanimljiv podatak da su ZZ Topovci jedini bend čija je pjesma svirala i u svemiru. Naime, njihov zajednički prijatelj, NASA-in astronaut Michael Fossum, puštao si je njihovu stvar ‘Flyin’ High’ dok je letio do Međunarodne svemirske stanice!

U međuvremenu, dok ne muziciraju, dečki se mogu pohvaliti s još nekoliko zanimljivosti: proglašeni su herojima države Texas, unaprijeđeni su u admirale teksaške mornarice, kao i zamjenicima šerifa u oblastima Hall, Dallas, Ector i Bell.

U pauzama od studijskih stvari, gitarist Gibbson okušao se i u poduzetničkom pothvatu – izdao je umak za roštilj sa [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/11/ZZ-Top-Billy-Gibbons-BFG-44-Sauce-Piquant.jpg#”]svojom slikom na bočici[/lightbox]. Za sada, taj navedeni umak nije dostupan u Hrvatskoj!

Ali, njihova glazba jest… Kao i trajna brada.

Cool, zar ne!

* A koliko bi milijun dolara iznosilo danas? Strah nas je i dodati tu nulu!

 

 

Written By
More from anita.mer.b
Danas je dan sv. Patricka, a mi častimo cool videom o Irskoj koji ste ikad vidjeli
Danas slobodno popijte pivo i smažite originalni colcannon (imamo i recept) pa...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.