Kako hobi pretvoriti u izvor prihoda?

fiverr aplikacija freelanceri
fiverr aplikacija freelanceri

Putem ove aplikacije svatko može postati freelancer koji će svojim oglasom ponuditi nešto što u čemu je zaista dobar ili što voli raditi!

Nove ideje, nov način pružanja usluga ili novi, drugačiji proizvod danas imaju vrijednost veću nego ikad. Digitalizacija i modernizacija, sveprisutne u gotovo svakom području ljudskog života, danas omogućuju i to da nam naši hobiji i zanimacije donesu popriličnu zaradu.

Fiverr je site maštovitog imena koji nudi razne usluge i izvršavanje zadataka koje po cijeni od 5 dolara pružaju ljudi poput mene i vas (čitaj: obični). Što je Fiverr?

Putem Fiverra svatko može postati freelancer koji će svojim oglasom ponuditi nešto što u čemu je zaista dobar ili što voli raditi. Gledajući iz drugog ugla, ovo je site koji ljudima i kompanijama omogućava da netko drugi za njih obavi posao izvan njihove ekspertize za pet dolara po zadatku.

Shai Wininger i Micha Kaufman idejni su začetnici stranice. Osmislili su je kao online tržnicu kupoprodaje usluga i pokrenuli je početkom 2010. godine. Danas je site popularniji nego ikad zahvaljujući velikim zaradama nekih od, sad već iskusnih, freelancera koji su se profilirali i izbrendirali na Fiverru.

Redd Horrocks
Redd Horrocks

Jedna od takvih sretnika (nazovimo ih boljim imenom: hrabrih genijalaca) je Redd Horrocks. Ona je za vrijeme studija povremeno radila za kompanije koje se bave audio knjigama i s tim iskustvom došla na ideju da na siteu ostavi oglas s kojim će za pet dolara ‘posuditi svoj glas’ za 125 riječi audio knjige ili bilo kakav drugi oblik naracije.

Već mjesec dana nakon objave oglasa na Fiverr tržnici, potražnja za Reddinim glasom konstantno raste i osigurava joj pristojnu zaradu od 600 dolara mjesečno. Tada joj je to još bio samo način dobivanja extra zarade uz drugi posao na kojem je radila full time.

Redd je 2014. osvježila svoj oglas dodavši mu cool video o uslugama naracije koje nudi. Taj isti mjesec zaradila je 3500 dolara. Ubrzo nakon toga dala je otkaz u tvrtki za koju je radila ustanovivši da zarađuje mnogo više preko Fiverra.

‘Posao sa strane’ postao je njen full time posao s kojim je zatvorila studentski kredit i s kojim je kupila studio u vlastitoj kući u kojem snima otprilike 30 sati tjedno sve od voicemailova, audio knjiga do naracije za video projekte.

Snimanje glasa za razne kompanije samo je jedna od usluga koje Fiverr nudi. U preko sto različitih kategorija u ponudi su usluge prijevoda, uređivanja i pisanja raznih tekstova, poslovnih materijala, nevjerojatno kreativnih online marketing usluga, ilustracija, grafičkih i dizajnerskih usluga, animacije te raznih drugih originalno osmišljenih usluga.

Ukoliko već znate u čemu ste jaki razmislite o postavljanju svojih aduta na ovo interesantno online tržište rada. Ukoliko još niste sigurno u čemu briljirate i čime biste ste proslavili na Fiverru, pronjuškajte po stranici i moguće je da ideju dobijete upravo tamo.

Redd Horrocks koju smo spomenuli kao uspješan primjer pretvaranja hobija u posao, ljudima savjetuje da budu radije izvrsni u jednoj stvari nego osrednji u više različitih kategorija. Također upozorava da je za ovakav posao potrebno imati strpljenja i da je potrebno dati se vremena za pridobivanje klijenjata i sticanje reputacije.

Sam Fiverr naglašava da se naplata neće izvršiti sve dok posao nije završen i dostavljen, a transakcije su sigurne i pouzdane. Osmislite i izbrusite svoj vlastiti brand u ovoj zanimljivoj metodi poslovanja. U vama je sigurno još pokoji talent koji čeka da ga pokažete i sebi i drugima.

Kompanijama dajte razlog da i vama – daju PET.

Vezane teme: 

Razmišljati pozitivno, pobijediti disleksiju i završiti na Wall Streetu…

Dobili ste ponudu za posao, evo pitanja koja bi trebali postaviti prije nego ga prihvatite

More from Zrinka Kluković
COOL! Upoznajte novu stranu soula uz Jhené Aiko
S vremena na vrijeme volimo oploviti u glazbene vode. Sada nas je...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.