Search
Close this search box.
cool novi logo header
Možda ne mršavite jer trčite prebrzo

Možda ne mršavite jer trčite prebrzo

Za razgradnju bilo kojeg makronutrijenta potreban je kisik, a upravo o trenutnoj razini kisika u organizmu ovisi hoće li vaše tijelo trošiti masti, ugljikohidrate ili bjelančevine

Odlučili ste se riješiti viška kilograma, a čuli ste da je trčanje jedan od najboljih načina za topljenje masti, uz slične aktivnosti kao što su vožnja bicikla ili rolanje. Marljivo trčite, znojite se, pazite na prehranu, a zla sprava još uvijek pokazuje isti broj?

Logično bi bilo da što brže trčite i znojite se učinkovitije topite mast, no tijelo ima tajnu. Nije svaki znoj isti i ne troše se svi makronutrijenti jednako. Naravno, da bi se stvorili preduvjeti za gubitak kilograma potrebno je unositi manje kalorija nego ih potrošimo, ali isto tako treba paziti kakve kalorije unosimo. To je tema o kojoj se da raspravljati danima, ali nije tema ovog članka.

SAZNAJTE VIŠE: Plan trčanja polumaratona za potpune amatere

Za razgradnju bilo kojeg makronutrijenta potreban je kisik, a upravo o trenutnoj razini kisika u organizmu ovisi hoće li vaše tijelo trošiti masti, ugljikohidrate ili bjelančevine.

Prije svega morate znati da jedna litra kisika može poslužiti za oslobađanje samo 20,2 kJ energije. Ugljikohidrati su primarni izvor energije pa stoga za razgradnju glukoze (najmanjeg i najjednostavnijeg među njima) treba i najmanje kisika.

1 gram glukoze razgradnjom oslobađa 17,3 kJ energije što znači da vam za razgradnju grama glukoze treba 0,86 litara kisika. Sekundarni izvor energije su masti koje razgradnjom jednog grama daju čak 38,9 kJ energije, ali zato iziskuju mnogo više kisika za svoju razgradnju. Bjelančevine ne bi trebale biti izvor energije, ali kada tijelo nema nikakvih zaliha glukoze, a izašli smo iz aerobnog stadija rada pa nema ni dovoljno kisika dolazi do razgradnje proteina koji oslobađaju 18,2 kJ energije po gramu.

Aerobni prag varira od osobe do osobe, ovisi o genima i fizičkoj spremi pojedinca.

Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da za razgradnju 1 grama masti tijelo troši skoro dvije litre kisika (1,93l). Unatoč tome što glukoza ima najmanju energetsku „težinu“ ona je primarni izvor energije zbog jednostavnosti i brzine razgradnje.

Možemo to usporediti s triješćem za potpalu koje brzo plane, ali brzo i izgori. Masti, s druge strane, možemo usporediti s teškim i punim drvom hrasta koje će se mnogo teže zapaliti,ali će zato gorjeti mnogo duže i dati mnogo više topline.

Po tome se da zaključiti da ćete trčanjem prvo sagorjeti trenutne zalihe glukoze, ali ako se budete održavali u aerobnom stadiju počet će vam gorjeti i masti. Aerobni prag varira od osobe do osobe, ovisi o genima i fizičkoj spremi pojedinca. Precizna testiranja su skupa, ali ako trčite laganim ritmom u kojem možete disati dublje ne bi trebali izaći iz stadija u kojem tijelo uz pomoć velikih količina kisika topi mast.

Nemojte se zato više podsmjehivati ljudima koji u šuškavcima trče skoro s noge na nogu dok vi pokraj njih jurite kao zečevi. Brzo trčanje i trčanje s promjenama tempa ima svoje prednosti, ali ako vam je cilj topiti masti puno se više isplati biti kornjača nego zec! 

Autor: Letkomat.hr

CoolKlub

CoolKlub autori