Na pola puta priprema za polumaraton. Što smo naučili?

ZAGREB POLUMARATON PLAN TRCANJA
ZAGREB POLUMARATON PLAN TRCANJA

Prvi puta od kada mjerim svoje dionice u tjednu se zbrojilo i za maraton. Hm, ni ta udaljenost više nije daleko!

OK, znate kako se kaže: Jedno k’o ni jednom. Najkraća i vrlo iskrena rečenica odgovor je na pitanje: Zar opet idete trčati polumaraton?

Ne samo da idemo opet nego smo, usudim se reći (priznati, što li je to već) postali zagriženi trkači. Što to znači? Da svoje slobodno vrijeme krojimo prema treninzima koji nam predstoje. Da ponekad stanem(o) u red za fornete, na primjer. Pa isto tako iz njega i izađemo jer – što će ti forneti ako kruh nisi jeo tjedan dana, itd.

Nadalje, to znači da treninge koje pratimo prema planu ispunjavamo čak i onda kada vani ‘padaju sjekire’ i da nas dvoje – moja Barbara i ja –  istrčavamo, evo, sredinu svoga plana trčanja u sklopu priprema za polumaraton u Zagrebu svim ovim kišama i blesavom vremenu unatoč.

Dakle ušli smo u posljednja četiri tjedna priprema za polumaraton i mogu ocijeniti naš plan za trčanje. Zahvaljujući podršci našeg partnera u trčanju – Salomona –  plan se odvija onako kako smo i planirali.

Podsjećam, mi smo amateri. Dakle ovo je moja procjena i nekako si mislim da bi možda mogla nekoga interesirati. Nekoga kao ja prije jedno tri godine.

Dakle, ove godine zacrtali smo si, zapravo nadogradili smo priču – uz osnovnu postavku da želimo stići do cilja želimo stići brže od onoga što je bilo prošle godine (slovima: dva sata i dvadeseti tri minute i sitno sekundi).

Da bi to postigli, ove godine posljednjih mjeseci vježbamo i jačamo svoj core: trbušnjacima, sklekovima, vježbama za leđa i čitavom nizu drugih. Barbara se posebno posvetila Jillian i njenim ripped out seansama. Ja sam ostao vjeran svom old school [lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/08/rocky.jpg#”]Rocky stilu[/lightbox] vježbanja: nakon pola sata trčanja ‘ubijem’ se u trbušnjacima tako da drugi dan progovaram samo ako moram.

Dakle pregled plana trčanja ZG polumaratona CoolKluba. Za fotku kliknite ‘[lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/08/plan-trcanja-polumaraton-2014..png#”]PLAN[/lightbox]’ i usporedite s tekstom:

PRVI TJEDAN PRIPREMA ZA POLUMARATON:

Ovo je plan koji uključuje da imate koliko toliko treninga u nogama, ako ne, preporučam naš prošlogodišnji plan trčanja koji nam je kao apsolutnim početnicima omogućio da stignemo do cilja svoje prve velike utrke u životu.

E sad, mogu reći da sam prvi tjedan odradio bez većih problema. Novost su vježbe istezanja i miksevi trčanja: polako, pace, lagano, fartleki. Na samom početku ovo ne znači puno ali nakon tri tjedna počinjete shvaćati koliko sve počinje klapati i to je ono što vas tjera dalje. Milina.

DRUGI TJEDAN PRIPREMA ZA POLUMARATON:

Kako sam naveo u početku, izmjene: tempo, lagano, brzo, mogu dovesti do zabune. Ja sam posve nepripremljen krenuo trčati tempo svih 40 minuta treninga iako sam prije toga lijepo napisao da ovo uključuje 10 minuta laganog zagrijavanja pa pet minuta ubrzanja i tek potom 20 minuta bržeg trčanja (tempo) pa polako nazad u lagani mod. Malo mi je nedostajalo da se srušim u nesvijest ali neka: učim na greškama!

TREĆI TJEDAN PRIPREMA ZA POLUMARATON:

Vidjet ćete, ovaj plan priprema je sjajan jer podrazumijeva dovoljan broj dana za odmor. Nemojte bahato te dane mijenjati za treninge jer nije potrebno! Stvarno. Brze dionice unutar treninga 4 x 500 ili 6 x 400 metara naučit će vas da pametnije koristite svoju snagu. Barem sam ja to nekako pojmio.

Naravno, bit je u povećanju brzine ali i vraćanju u neki normalni mod trčanja (pace). Meni osobno ovaj tip treninga pokazuje kako se lako prelaze granice što me neopisivo veseli. Zahvaljujući ovim brzim dionicama pet kilometara pretrčao sam za dvije minute ispod 30 minuta. OK, ima mlađe i starije ekipe kudikamo brže od mene, ali prije samo godinu dana trčati pet kilometara ispod 30 minuta za mene je bio itekakav podvig. Kako vidite, dosad sam primijetio da ovaj plan priprema radi (u našem slučaju) i to mi daje snage i volje da nastavim dalje.

ČETVRTI TJEDAN PRIRPEMA ZA POLUMARATON:

Sve je OK, osim što sam u par navrata sve pobrkao pace/lagano/tempo… Bravo ja.

PETI TJEDAN PRIPREMA ZA POLUMARATON:

Cijeli tjedan pripremam se za nedjelju. Bit će to šesti ili sedmi put ove godine da trčim preko deset kilometara. Dakle nije problem u kilometraži. Stvar je u tome da imam respekt prema udaljenosti i da se ne želim ozlijediti. U tom smislu pomaže posebni režim prehrane koji isključuje kruh i kasne večere, a uključuje posebni doručak (žitarice, aronia matični sok, hrpu voća). Zapravo, kada počnete trčati ‘za ozbiljno’ počnete osjećati svaki pohani komad mesa koji ste pojeli pa vam je nekako draže jesti nemasnu hranu, ali o tome drugi put!

ŠESTI TJEDAN PRIPREMA ZA POLUMARATON:

Ovo s kišom stvarno nije normalno. Ne žalim se. Samo konstatiram. Ponekad je lijepo trčati po kiši ali kada se sve pretvori u borbu da ostaneš na nogama onda baš i nije cool. Svemu tome unatoč: takvi treninzi postaju mi najdraži. Bože, u što sam se pretvorio?!? Ovaj tjedan zaključili smo trčanjem na Jarunu. Umjesto dva kruga, produljili smo šest kilometara po nasipu i vratili se nazad. Ovo mi je i prvi trening koji sam jedva odradio – ajme dosta više… Umor je učinio svoje.

SEDMI TJEDAN PRIPREMA ZA POLUMARATON:

Moj prvi tjedan u kojem sam pretrčao 37 kilometara u tjedan dana! Ovo je fora. Reći ću vam i zašto. Polako ali sigurno, zbrajam u glavi, dolazim do maratona. How cool is that? Prije tri godine, kada je sve počelo, jedva sam se održavao na steperu 15 minuta i puhao kao parna lokomotiva.

Kilometar je bio jednak usponu na Kilimanjaro, a krug od 3 kilometra smatrao sam vrlo, vrlo ozbiljnim treningom! Protekle nedjelje po najjačoj kiši na kojoj smo trčali ikad (Barbarina šilterica izgledala je kao kamen ispod slapa) pretrčali smo 12 i pol kilometara. Kaptol – Mihaljevac – Šestine – Cmrok – Tuškanac – Tkalčićeva. Ja sam na sebi imao samo majicu i dva kilometra pred kraj odlučili smo odskakutati doma – jako dobra ideja jer mislim da bih u protivnom ovo pisao pod visokom temperaturom.

 

Danas je ponedjeljak i početak je osmog tjedna priprema. Dan odmora.

Općenito, sada nakon polovice priprema, moj je jedini zaključak da ne smijem forsirati. Mada bih mogao. Nadam se samo da će i posljednja četiri tjedna priprema proći kao i dosad. Zagreb polumaraton stižemo!

 

 

 

 

 

More from @B_arrow

Salomon X-CELERATE tenisice: Izgledaju kao sladoled, a brze su kao vrag

Nikad toliko stila i izbora, točno si nekada pomislim kako bi mi...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.