Search
Close this search box.
cool novi logo header
Koh Lipe Tajland

Drugi dio sage o Tajlandu: Koh Lipe idealan je otok za čisti hedonizam

I da, s otoka smo poslali razglednice za koje smo vjerovali da neće stići na odredište, ali 3 mjeseca kasnije – gle čuda – stižu pozdravi s Tajlanda!

Sredinom drugog tjedna našeg putovanja došlo je vrijeme za put prema jugu. Tirkizno more. Ribice koje plivaju oko vas. Bijeli mekani pijesak. Izležavanje i čista uživancija. Sve to vuklo nas je neodoljivom snagom i htjeli smo što prije stići na odredište drugog dijela našeg puta.

PRVI DIO PRIČE S TAJLANDA: Idete na Tajland? Evo nekoliko savjeta za prvu ruku

Let iz Chiang Maia za Hat Yai  višestruko nam je uštedio vrijeme. Letjeli smo jeftinim prijevoznikom AirAsiom. Rezervirate li avionsku kartu za jug nećete požaliti budući da ste za oko 2 sata na odredištu, a avionske karte prilično su jeftine pogotovo kupite li ih ranije. Za sam put od aerodroma do otoka najjednostavije je rješenje dogovoriti sav prijevoz na aerodromu u nekoj od brojnih agencija čiji vas zaposlenici doslovce vuku za rukav. No, sve to organizirati u vlastitom aranžmanu nije vrijedno truda budući da je cjenovna razlika zanemariva, a nepotrebno produžuje put i troši živce.

Otok Koh Lipe

Tajland ima na stotine otoka i uistinu nije lak posao odlučiti se koji želite vidjeti. Naš izbor pao je na otok Koh Lipe, prekrasnu malu oazu mira i dugačkih, nevjerojatno bijelih, pješčanih plaža. Ono što vas tamo dočeka uistinu izgleda kao raj na zemlji. I kada tek ugledate otok na prvi je mah teško povjerovati da ste napokon dio te nestvarno lijepe ‘razglednice’.

Koh Lipe Tajland
Koh Lipe Tajland

Smještaj smo pronašli u bungalovima Gypsy Resort koje vodi simpatični Španjolac. Kasnijim obilaskom otoka i ostalih smještaja shvatili smo da je to bio pun pogodak. A i Europljanin koji priča engleski i od kojega možete dobiti pokoju informaciju doprinio je općem dobrom dojmu.

Obavezno probajte palačinke roti pancake

Cijene na jugu osjetno su više nego na sjeveru zemlje, ali smo si i dalje mogli priuštiti dva odlična obroka u restoranu. Kad smo već kod hrane, moram spomenuti najbolju poslasticu koju ćemo još dugo pamtiti. To je vrsta tajlandske palačinke pod imenom roti pancake. Palačinku možete puniti bilo čim, a najbolje su najjednostavnije roti banana. Mljac! To božanstvo okusa teško se može opisati riječima.

Otok je idealna prilika za isprobavanje svih vrsta svježih morskih plodova, a ono što me posebno oduševilo bila je tempura s rakovima i kozicama.

Koh Lipe idealan je otok za čisti hedonizam. Prekrasno prozirno more te koraljni grebeni koji se nalaze odmah pored otoka stvaraju idealne uvjete za snorkeling. Iznajmite masku u bilo kojem ronilačkom centru (ili pak upišite ronilački tečaj), obucite majicu da ne izađete crveni poput rakova i pravac u more. Predivne ribice, fluroscenetno narančaste,plave, zelene plivaju oko vas i s vama ostavljajući vas bez daha.

Bezopasne meduze i ježinci divovskih bodlji

Savršenstvo ugođaja malčice kvare sitne meduze koje vas peckaju, ali su potpuno bezopasne. Plaše vas jedino veliki morski ježevi gigantskih bodlji. Neopreznim lamatanjem nogu u plićini lako ćete završiti s nogom prepunom bodljika. I baš kad pomisliš kako ne bi bilo zgodno stati na njega, dogodi se upravo to!

Pazite gdje stajete!
Pazite gdje stajete!

No ima i za to lijeka. Lokalci premazuju ubodeni dio limetom, a potom taj dio tijela (najčešće stopalo) nečim nalik na bat za meso istuku kako biste mogli hodati. Ovakvo „liječenje“ bilo je nešto potpuno novo za nas. Premda skeptični te uznemireni šalom naše „liječnice“ – tomorrow, no leg :D, nakon nekoliko sati shvatiš da i s tim bodljama u stopalu možeš hodati i dođe ti da se vratiš i izgrliš naše ljubazne „liječnice“ s plaže.

Razlika između plime i oseke jako je velika te snorklanje svakako ostavite za vrijeme plime. Na otoku smo se zadržali tri dana duže od planiranoga i tu je ljepota okvirnih planova putovanja. Tamo gdje ti je lijepo ostaješ duže, na mjestima koje te ne oduševljavaju brzo pakiraš kufere.

Nažalost, ni na ovom otoku nije sve idilično. Otok se suočava sa sve većim problemom odlaganja otpada koji se gomila u sredini otoka gdje žive mještani dok je obala otoka rezervirana za hotele i bungalove. Taj sudar svjetova između središta otoka i njegove obale izgleda kao neka nevidljiva granica između vas kao turista i stanovnika koji žive na otoku.

I da, s otoka smo poslali razglednice za koje smo vjerovali da neće stići na odredište, ali 3 mjeseca kasnije – gle čuda – stižu pozdravi s Tajlanda!

Autorica je prof. Maja Salapić

Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

 

 

.

Vezane teme:

Cool obilazak sicilijanskih mjesta iz trilogije “Kum”

Rim u 5 veličanstvenih koraka (van svih okvira i planova grada)

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.