Kada bi se svijet ugledao na njih. Ovo je deset najmirnijih zemalja (znate li koja je Hrvatska?)

najmirnije zemlje na svijetu globalni indeks mira
najmirnije zemlje na svijetu globalni indeks mira

Željeti mir i govoriti o prosperitetu i brizi za građane je jedno, a činiti sve da se to i obistini sasvim drugo. U moru loših vjesti mi vam nudimo ovu listu…

Da li znate koje su najmiroljubivije, najmirnije i, prema tome, naj cool zemlje na svijetu? Unatrag sedam godina mjesri se Globalni indeks mira koji prati 162 zemlje svijeta  i u obzir uzima 22 pokazatelja od kojih su neki razina militarizacije, opasnosti (teroristički napadi), odnosi sa susjedima, sustav, broj samoubojstava i broj zatvorenika u odnosu na broj stanovništva (da nabrojimo samo neke).

Globalni indeks obuhvaća 99,6% svjetske populacije. Čak sedam od prvih deset zemalja nalaze se u Europi i uopće nije slučajno da su pri samom vrhu one koje smatramo da su najpoželjnije za studiranje. Dakle deset a deset najmirnijih zemalja na svijetu trenutno su:

1. ISLAND

Austria

Prema Globalnoim indeksu mira ovo je zemlja s najvećim postotkom osvojenih bodova. Prioritet su rad i poštenje što su i dokazali svojim stavom prema bankama, radi se o vrlo stabilnoj demorkaciji i zemlji koja ostaje daleko izvan fokusa bilo kojeg konflikta na svijetu. Na svoju bucket listu svakako bi trebali staviti i posjet Islandu!

 2. DANSKA

Odense

Putopisi CoolKluba o prelijepim gradovima Danske nerijetko ukazuju na ljepotu i smirenost života u ovoj zemlji. Razlog tome je taj što se stanovnici ove zemlje radije fokusiraju na rad, ne zaviruju previše preko ograde i bave se sobom i vlastitim razvojem. Svakako posjetite ovu zemlju!

3. AUSTRIJA

Austria

Prema našoj listi deset najboljih gradova za život  pri samom vrhu nalazi se Beč, a kada je tome tako ni konačni plasman cijele zemlje ne može biti loš. Austrija je prema Globalnom indeksu mira na trećem mjestu. Građani uživaju u miru i smirenosti u prekrasnoj zemlji stabilne demokracije s vrlo izraženim programima za socijalnu skrb. To omogućava da se građani osjećaju sigurno. O prirodi i ljepotama da i ne govorimo. Svaki puta kada iz jedne od bečkih kavana promatramo Bečane poželimo se naći na njihovu mjestu.

4. NOVI ZELAND

novi zeland

Jedna od tri ne-europske zemlje na ovoj listi je Novi Zeland. Od kada postoje mjerenja uvijek se nalazi u prvih deset. Na stranu prirodne ljepote, Novi Zeland je ogledalo kako se stvaraju čvrsti savezi (Australija) i kako se s obzirom na svoju veličinu iskazuje velika gostoljubivost i gostoprimstvo (od političkih i inih prilika). O vinima da i ne govorimo!

5. ŠVICARSKA

Švicarska

Treba li išta dodati kada se spomene Švicarska? Hoćemo barem jedan podatak. Kada je u pitanju stabilnost zemlje odnosno vlasti ovo je zemlja broj 1. Dovoljno snažan razlog da dobri i loši dečki upravo ovdje čuvaju svoj novac.

6. FINSKA

finska

Znate li što je u fokusu ove zemlje. Mislimo na nešto što se odnosi uistinu na sve pore društva. Što je Fincima najvažnije i smisao, doslovce, svega? Ne znate? Školstvo! Iako se volimo dičiti da smo upravo mi u srcu Europe ponekad nam nije jasno kako nas samo zaobilaze sve te europske vrijednosti… Pročitajte zašto je finsko školstvo najuspješnije u EU.

7. KANADA

Zivot u Kanadi - preseljenje u Kanadu

Puno smo pisali o Kanadi prvenstveno zato jer mnogi mladi u Hrvatskoj ali i s ovih prostora upravo tamo (pro)nalazi svoje utočište. Život u Kanadi jedan je od najčitanijih postova na CoolKlubu, a ovdje  je i dokaz zašđto je tome tako:

Gotovo 33 milijuna ljudi živi na drugoj najvećoj površini na svijetu, prijetnju miru predstavlja prilično moćna vojna sila ali ona ne prijeti nikome. Prosperitet je prava riječ, a to nam govore i brojni prijatelji koji tamo žive.

8. JAPAN

japan

Treća svjetska ekonomija, kultura rada i općenito života na najvišoj mogućoj razini prema Globalnom indeksu mira. Treba li što dodati? Daleko su, ponekad nam uopće nisu jasni, ali su po tome i posebni.

9. BELGIJA

belgija

U samom srcu Europe s glavnim gradom koji je ujedno i dom EU i NATO saveza, Belgija također pripada odabranom društvu. Svi pokazatelji u samom su vrhu miroljubivosti.

10. NORVEŠKA

Norveska

Oslo je vrlo skup grad. Prema nekim ljestvicama treći na svijetu, ali tamo se usprkos tome lijepo i ugodno živi. CoolKlub je posjetio Oslo i sve napisano za Dansku vrijedi i ovdje. Sređena i mirna za život kakav se samo poželjeti može.

A Hrvatska? Dijeli 26 mjesto skupa sa Španjolskom i uz Sloveniju (14. mjesto) najmirnija je država u regiji.

Vezane teme: 

Ako mislite da znate koji je najskuplji grad na svijetu samo naprijed provjerite znanje!

Dominirati životom i putovati oko svijeta – Chris Guillebeau

More from Claudio Kramaric
Molba za posao copywritera u agenciji ‘Drap’ (VIDEO)
Pisali smo kako se ne javljati na posao, a evo kako to...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.