Search
Close this search box.
cool novi logo header
pripreme za zagrebacki polumaraton coolklub.com

KRAJ PRIPREMA: Žuljeva je bilo i bit će, ali idemo – držite nam fige!

Došli smo do kraja ovogodišnjih priprema za Zagrebački polumaraton, a meni se čini da sam na početku. Na početku priprema – za maraton! Ili ipak nije još vrijeme. Danas je petak, još malo carbo-loadinga i puno vode. Bit će veselo…

X-CELERATE-MIako sam prošle godine izbjegla bilo kakve ozljede ili neugodne pojave koje prati treninge ovog tipa, ove godine nije bilo tako. Očekivanja su veća, a razne boljke izglednije i učestalije. Dva crna noktića na desnoj nozi planiram pažljivo prekriti tamnim lakom za nokte, dok se ne oporave. Salomon ne krivim – žuljeva je bilo i bit će! Šta je, tu je, a trkačko koljeno kanim zaliječiti smanjenim tempom treninga NAKON utrke.

Psihologija trkača mogla bi se usporediti s nekim radikalnim političkim strujama ili sektom. Mučenje vlastitog tijela do krajnjih granica predstavlja vam gušt. Bol u koljenima nestaje ponavljanjem pozitivnih misli kao kakvih molitvi. U meditativnom stanju kilometri mogu proletjeti, a endorfini koje će mozak lučiti satima kasnije stvoriti ovisnost nad ovisnostima: trčanje! Od pomisli da bi zbog nekog razloga mogla propustiti nedjeljnu utrku, počnem se tresti.

Trčanje u nekoj školi trčanja i takvu vrstu treninga nisam iskusila niti ove godine. Možda na neki način i bježim od toga, jer volim sama sebi određivati ritam i postavljati nove izazove. Iako ima svoje prednosti, solo trčanje ima i svojih mana. [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/08/plan-trcanja-polumaraton-2014..png#”]Plan [/lightbox]koji smo pratili ove godine, nije mi baš odgovarao.

Zagrebacki polumaraton 2013. Barbara Strelar coolklub.com
Start polumaratona 2013., ove godine cilj je barem malo popraviti vrijeme

 

Teško sam ga pratila, vrijeme mi je letjelo i stalno sam nešto nadoknađivala. Razočaranje što nikako ne mogu ubrzati ritam, raslo je iz dana u dan. I onda se desio preokret.

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/10/traka-za-trcanje1.jpg#”]Traka za trčanje[/lightbox]. Dvije godine ju izbjegavam u širokom luku. Razmišljam o minutama i kilometrima koji na njoj ne teku brzo. Ali to je bilo prije dvije godine. Tada nisam imala polumaraton iza sebe i nisam imala kilometre koje imam u nogama.

Nedavno je traka za trčanje ponovo postala moja prijateljica. Pomogla mi je da uhvatim ritam (doslovno), shvatim da sam brža nego što sam mislila i vratila mi optimizam da ću ipak ove godine polumaraton završiti s boljim vremenom od prošle godine. *Bolje vrijeme, osim tenisica, ozljeda i prijeđenih kilometara, također je još jedna opsesija ili doktrina religije nazvane trčanje.

Danas je petak, još malo carbo-loadinga i puno vode. Bit će veselo. Gledam prognozu i žudim za ipak malo oblaka u nedjelju. Naime, jedini dugi trening od kojeg sam ove godine odustala, bio je na temperaturi i jakom suncu. Baš kakvo se očekuje u nedjelju. Držite nam fige…

Vezane teme:

Idemo trčati Zagrebački polumaraton i ovo je naš plan!

Pripreme za Zagrebački polumaraton (2013): Predložite nam rute trčanja

Što smo naučili: četvrti i peti tjedan, kiša i tequila…

Barbara Strelar