Search
Close this search box.
cool novi logo header
stvari za trcanje

Stvari za trčanje koje vam jednostavno trebaju

Od ‘za trčanje mi ne treba ništa’ do apsolutnog konzumenta svega s predznakom ‘za trčanje’ nije prošlo dugo, evo kako su se stvari promijenile

Proteklog vikenda ponovo smo ‘opalili’ do Grafičara na Sljemenu preko Himpera i zaključak je isti kao i prije tri tjedna: još će barem nekoliko tjedana pričekati na trenutak da se do planinarskog doma uzveremo trčeći. Jer, nakon volje koju imamo, sada su neke druge stvari na pameti. U prvom redu prehrana, redoviti odmor i vježbe snage. Zašto sve ovo govorim? Baš sam pročitao svoj post od prije godinu dana u kojem tvrdim da mi za trčanje ništa ne treba. Oh kako krivo. Sve mi treba!

Od aplikacija, odjeće, tenisica, glazbe, literature. Gutam sve živo. Amater kakav jesam svaki dan upijem nešto novo i moram reći da su se stvari promijenile.

Evo popisa stvari za trčanje koje, ako vam je gušt, treba svratiti pogled s vremena na vrijeme:

Odjeća za trčanje

Bili smo u pravu kada smo prije nekog vremena napisali da nikada, kao danas, nije bilo toliki izbor sportske preme, stila i inovacija. Čak i za nas. Amatere vulgaris domestica. Jedan od najprodavanijih današnjih proizvoda je trkačka odjeća. Ne bez vraga. Kada se jednom naviknete na trčanje koje nije u majici od pamuka – gotovo je. Od nekoliko modela meni najdraža je [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/06/Salomon-majica-PARK-TEE-M-LIGHT-ONIX.jpg#”]Salomon Park Tee light Onix majica[/lightbox], prvenstveno jer se suši nevjerojatnom brzinom i nevjernom Tomi poput mene dokazuje da nekog vraga ima u toj odjeći za trčanje.

Obuća za trčanje

Tenisice. Baš na ovome dijelu padam. Unatrag godinu dana trčao sam u jednom paru i tvrdio – to je to. Sada ih imam tri. Po par Adidas, Nike i Salomon. Nike su mi posebno drage jer sam u njima pretrčao svoj prvi polumaraton i iskreno se nadam da ih se nikada neću riješiti i da će završiti na zasluženom počasnom mjestu u mojoj vitrini. Sada treniram u Salomon X-Scream tenisicama koje su brze kao vrag i stabilne. Trebalo mi je dosta kilometara da ih učinim ‘svojima’, ali vrijedilo je. Moja preporuka za svakoga tko pretežno trči gradskim ulicama.

Glazba za trčanje

Podiže me kad treba. I to je to. Na Sljemenu i u šumi i dalje volim trčati bez slušalica ali kako se treninzi provode u gradu glazba mi uistinu puno pomaže. Naša glazbena lista je na ovom linku, namijenjena je totalnim početnicima i skroz je cool!

Literatura

Kompletno svi sportski magazini o outdoor sportovima me zanimaju, a kao novinara me posebno vesele novi projekti poput Outdoor Fitnessa kojemu je glavni urednik Šimun Cimerman, ako netko zna – on zna što je patnja, bol i suze u mišungu s radosti treniranja. Naravno tu su i knjige. Murakamijeva ‘O čemu govorim kada govorim o trčanju’ svojevrsna je biblija trkača. Svaki put kada zapnem sjetim se jedne jedine rečenice: ‘Nisam ovdje da hodam nego da trčim.’ Tip je to napisao nakon što je sam samcat pretrčao maraton u Ateni probijajući se kroz prometnu gužvu (tko nije bio ne može shvatiti taj krkljanac), svladavajući temperature od preko 30 stupnjeva celzijevih. Za suporedbu mi smo trčali na +29 na Sljeme, djelom kroz šumu i mislio sam da će me svaka zraka sunca spaliti kao vampira.

Gadgeti za trčanje

Nema se tu što dodati. Vjeran sam svom iPhoneu opremljenom aplikacijama i zadovoljan. No, ne bi bilo fer ne reći da krajičkom oka bacam pogled na ovaj Suunto. Taman za trkače, taman za početnike, amatere. Precool sat.

ČITAJTE JOŠ: Run-n-read: Ova ‘klipsa’ omogućava da čitate i trčite istovremeno

 

Aplikacije za trčanje

Aplikacije za pametne telefone poput Runkeepera (ili Mapmyruna) fenomenalne su u smislu koliko vas mogu motivirati na trening. U mom slučaju nema boljeg izazova nego da pokušam pobijediti samog sebe. Djetinjasto znam, ali ne mogu si pomoći.

Tu je još i Salomon CityTrail aplikacija koja vam nudi jedinstvenu rutu trčanja po Zagrebu (u pripremi je i Split koliko čujem).

I to je to. Ako ste tek počeli trenirati možda će vam, baš kao i meni prije nekog vremena, sve ovo biti mlaka vodica. I ja sam apsolutno OK s time. No, kladim se da neće proći puno vremena kada će i vaše razmišljanje postati slično mome.

Hvala na čitanju.

Vezane teme:

Naš plan: Deset tjedana za Zagreb polumaraton

Što je kadenca u trčanju i kako pronaći optimum?

 

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>